Sociálne siete môžu uškodiť krátkodobej pamäti

Švédski vedci varujú, aby sme našu krátkodobú pamäť príliš nepreťažovali, inak môže skolabovať. Ak napríklad trávime príliš veľa času na sociálnych sieťach, môže to poškodiť kapacitu pamäti a viesť k strate dôležitých informácií.

Sociálne siete môžu uškodiť krátkodobej pamäti

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, MoneyBlogNewz

Podľa vedcov zo Štokholmského kráľovského technologického inštitútu je pri priemernej dobe, strávenej na sociálnych sieťach, mozog vystavený takému množstvu informácií, že môže niektoré dôležité stratiť. Na ich miesto sa totiž dostanú menej užitočné dáta.

Problém sa prejavuje v krátkodobej, ktorá sa akoby upchá. Podľa šéfa novej štúdie Erika Fransena sa účinky prílišnej komunikácie na sociálnych sieťach bez fyziologických prestávok, môžu prejaviť na kapacite pamäti.

Psychológovia dnes radšej hovoria o pracovnej pamäti než o krátkodobej pamäti. Tento kognitívny model popísal v 90. rokoch Alan Baddeley a ešte skôr, v 60. rokoch, tiež Eugene Galanter, Neal Elgar Miller a Karl. H. Pribram.

Podľa vedcov je tu centrálny systém, ktorého účelom je riadiť dva podriadené systémy : fonologickú slučku, určenú pre fonologické a sluchové informácie a opticko-priestorový náčrtník, slúžiaci na udržanie optických a priestorových informácií. Tento náčrtník sa využíva na vnímanie priestoru.

Pracovná pamäť má však dva limity: jeden časový a druhý kvantitatívny. V podstate informácia sa dokáže udržať v poznávacom systéme, než je prenesená do dlhodobej pamäti, alebo eliminovaná a zabudnutá, veľmi krátko (asi dvadsať sekúnd).

Vzhľadom na tento boj s časom, je mozog prinútený k výberu, ktorý môže byť stresujúci. Navyše je množstvo informácií, ktoré môžu byť súčasne spracovávané kognitívnym systémom, obmedzené na päť až šesť prvkov. V našom mozgu, ktorý je vybavený akýmsi filtrom, chrániacim náš kognitívny systém, teda nemôžu byť všetky informácie, s ktorými prichádzame do styku.

Systém fungovania krátkodobej pamäti nám pomáha v tom, aby sme sa nenechali zahltiť zmyslovými stimulmi a nadbytkom vstupných údajov z vonkajšieho prostredia. Tým nás chráni. Škoda, že krátkodobá pamäť nepočíta s internetom a predovšetkým so sociálnymi sieťami, pre ktoré zjavne nie je prispôsobená.

Riešenie spočíva podľa Fransena v umiernenosti a uvážlivosti. Na sociálnych sieťach byť môžeme, ale v správnych dávkach a predovšetkým treba mozgu dopriať nejakú dobu oddych, ktorý si vzhľadom k svojej nepretržitej a mlčanlivej práci, rozhodne zaslúži.    

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia