Britskí lingvisti vybrali za slovo roka „selfie“

Tohtoročným slovom roka sa stalo podľa britských lexikografov výraz „selfie“, ktorý označuje fotografický autoportrét, odfotený smartfónom a zverejnený na sociálnych sieťach. Autori slovníkov zo spoločnosti Oxford Dictionaries upozornili, že frekvencia užívania tohto slova vzrástla v priebehu uplynulého roka o 17-tisíc percent.

Britskí lingvisti vybrali za slovo roka „selfie“

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, still.epsilon

„Slovo selfie bolo vybraté po tom, čo sa rapídne rozšírilo v anglicky hovoriacom svete v roku 2013, keď sa z módneho výrazu, používaného v sociálnych médiách, stalo bežne používané slovo pre fotografický autoportrét,“ uviedli vo vyhlásení lexikografovia, ktorí vydávajú známe slovníky na Oxfordskej univerzite.

Výraz sa po prvýkrát ujal v austrálskych internetových diskusiách v roku 2002. Vtedy ho použil muž, ktorý na web umiestnil fotografiu zranenia na svojej tvári. Spôsobil si ho tým, že v opitosti zakopol na schodoch. V komentári sa ospravedlnil za kvalitu fotky s tým, že ide o „selfie“.

Tento rok tento výraz podporili aj autoportréty pápeža s teenagermi, ktoré obleteli celý internetový svet. „Selfie“ dnes s obľubou publikujú aj speváci a ďalšie známe osobnosti, pripomína agentúra Reuters.

Výraz „selfie“ sa tiež dočkal viacerých variácií, ako napríklad „helfie“ (od angl. hairstyle selfie), teda fotku, na ktorej dotyčný zachytí svoj účes, alebo „drelfie“ (drunken selfie) pre autoportrét v opitosti.

Slovo „selfie“ si však ešte nevyslúžilo svoje miesto v slovníku Oxford English Dictionary. K tomu je potrebné, aby sa osvedčilo dlhšiu dobu.

Medzi ďalšie slová, ktoré sa dostali do užšieho výberu britských lingvistov, patrí výraz „twerk“, označujúci sexuálne provokujúci tanec, ktorý preslávila speváčka Miley Cyrus na predávaní hudobných cien MTV v auguste.     

V užšom výbere boli aj výraz „binge-watch“, ktorý znamená vzhliadnutie veľkého počtu dielov televízneho programu v rýchlom slede. Inšpiroval sa výrazom „binge-drinking“, ktorý označuje cielené opíjanie sa alkoholickými nápojmi. Na zozname sa objavil aj výraz „schmeat“ pre laboratórne pestované mäso, alebo bitcoin, označujúci digitálnu menu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia