Finančné krízy trvajú kvôli stresu dlhšie než by mohli

Stres, ktorí majú burzoví obchodníci v čase vysokého kolísania na trhoch, znižuje ich chuť riskovať. V končenom dôsledku to môže predĺžiť trvanie finančných kríz. Tvrdí to štúdia, ktorú predstavil expert na nervový systém z Cambridgeskej univerzity a bývalý obchodník na Wall Street John Coates.

Finančné krízy trvajú kvôli stresu dlhšie než by mohli

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Azureon2

Vedci zistili, že počas ôsmich dní, kedy trhy kolísali viac než je obvyklé, sa u skupiny obchodníkov v londýnskej finančnej štvrti City zvýšila úroveň stresového hormónu kortizolu v priemere o 68 percent.

S touto tézou prišli do nemocnice v Cambridge, kde pomocou tabliet hydrokortizónu zvýšili úrovne kortizolu u dobrovoľníkov a to o 68 percent v rozmedzí ôsmich dní. Účastníci prieskumu potom hrali hru, v ktorej išlo o podstúpenie rizika. Chuť riskovať sa u nich ale znížila a to v jednom meraní až o 44 percent.

Podľa Coatese majú závery štúdie veľký význam pre finančný svet. Stres ovplyvňuje ochotu podstúpiť riziko spôsobom, ktorý konvenčné meranie nedokáže zachytiť, citoval zo štúdie denník Financial Times.

Štúdia tiež spochybňuje predpoklad, zakorenený v ekonomike, že miera uprednostňovania rizika sa nemení. „Táto domnienka je základom skoro každého ekonomického modelu, a ako sa ukazuje, každého ukazovateľa nálady na trhoch," povedal Coates.

Jednotlivci a spoločnosti totiž majú sklon počas kríz „zamrznúť“, práve keď trhy ponúkajú najlákavejšie príležitosti. Zvýšená úroveň stresových hormónov tak vraj prispieva k rozšírenej nechuti riskovať. „Odozva na stres môže teda zhoršiť trhovú nestabilitu a predĺžiť krízy," myslí si vedec.

Podľa záverov osobitnej komisie amerického Kongresu, zverejnených v januári 2011, to bolo okrem iného aj bezhlavé riskovanie na Wall Street, ktoré prispelo k finančnej kríze z roku 2008 v Spojených štátoch. Ako jeden z faktorov prispievajúcich k finančnej kríze vnímajú nadmerné riskovanie bánk aj niektoré štáty a regulačné orgány v Európe. Ekonomiky mnohých európskych krajín sa z dopadov úverovej krízy ešte len začínajú spamätávať .

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia