Anexia Krymu posunula geografický stred Ruska

Anexia ukrajinského Krymu postavila ruských zemepiscov pred nečakaný problém - geografický stred Ruska sa posunul o niekoľko desiatok metrov na juh. Bude treba preniesť nie len osemmetrový pravoslávny kríž, ale aj drevenú kaplnku, ktorá od roku 1992 zdobí pôvodný stred Ruska na kopci u sibírskeho jazera Vivi v Krasnojarskom kraji. K najbližšiemu obydliu je to vraj dve hodiny cesty vrtuľníkom.

Anexia Krymu posunula geografický stred Ruska

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Tiberio Frascari

Stred Ruska sa dramaticky zmenil už po rozpade Sovietskeho zväzu, kedy impérium stratilo strednú Áziu a rozsiahly pás zeme medzi Ukrajinou a Pobaltím. Pokusy nájsť stred štátu sa ale uskutočňovali už za éry Romanovcov pred prvou svetovou vojnou a aktívne sa do nich zapájal slávny vedec Dmitrij Mendelejev. Stred cárskeho Ruska umiestnil južne od mesta Turuchanska na sibírskej rieke Jenisej.

V sovietskej ére bolo považované za stred zeme miesto ležiace kdesi v hlbokej sibírskej tajge medzi riekami Ob a Jenisej. Plány vybudovať v 70. rokoch v príslušnej lokalite okázalý pamätník bratstva sovietskych národov vtedy nevyšli. Moskovským straníckym funkcionárom sa vraj nechcelo oslavovať jednotu ríše v sibírskych močiaroch.

V roku 1989 vraj výpočty vedcov preukázali, že stredom ZSSR je v skutočnosti dedina Tokma na rieke Nepa v Irkutskej oblasti. Oslavovať nový zväzový stred ale úrady už nestihli, do dvoch rokov sa Sovietsky zväz rozpadol.

V roku 1992 určil kartograf Pjotr Bakut za centrum Ruskej federácie juhovýchodný breh jazera Vivi. Teraz musia vedci výpočty upraviť s ohľadom na "získanie" Krymu. Nové miesto vraj už bolo za prítomnosti krasnojarského pravoslávneho metropolitu vysvätené.

Stred Ruska je miesto neobývané a nepreskúmané, dodnes ani vedci nepoznajú hĺbku samotného jazera. Za posledných dvanásť rokov podľa miestneho denníka Abakanskij portal žil v širšom okolí jediný človek menom Anatolij Děnisenko. Nebol to vraj Rus, ale Ukrajinec.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia