Teória veľkého tresku je správna, ale nevylučuje boha, povedal pápež

Teórie, podľa ktorých vesmír vznikol veľkým treskom a človek ako druh je výsledkom evolúcie, sú správne, ale nijak nevylučujú existenciu boha. Povedal to pápež František na pôde Pápežskej akadémie vied vo Vatikáne. Podľa neho cirkev nikdy netvrdila, že „boh je nejaký kúzelník s paličkou‟.

Teória veľkého tresku je správna, ale nevylučuje boha, povedal pápež

Pápež František, zdroj: flickr.com, Aleteia Image Department

Podľa britského denníka The Independent môže pápežovo čerstvé vyjadrenie zobrať vietor z plachiet zástancom kreacionizmu, podľa ktorých vesmír, zem i človeka stvoril boh počas šiestich dní.

„Keď si čítame o stvorení v knihe Genezis, môžeme si nesprávne predstavovať, že boh bol akýsi kúzelník, ktorý bol s kúzelnou paličkou schopný urobiť čokoľvek. Ale tak to nie je," povedal František. „Veľký tresk, ktorý dnes považujeme za začiatok sveta, nijak neodporuje existencii božského stvoriteľa, ba práve naopak, vyžaduje ju... Evolúcia v prírode nie je nekompatibilná s ideou stvorenia, pretože k evolúcii je nutné stvorenie bytostí, ktoré sa budú vyvíjať," zhrnula svoj názor hlava katolíckej cirkvi.

František nie je prvým pápežom, ktorý teóriu veľkého tresku považuje za realistické vysvetlenie vzniku sveta. Už pred ním sa o nej pozitívne vyjadrili pápeži Pius XII. a Ján Pavol II., ktorý dokonca hovoril o tom, že ide o „viac ako hypotézu‟ a že ide o „dostatočne potvrdený fakt‟. Všetci pápeži ale vždy zdôrazňovali, že prijatie moderných vedeckých teórií nie je nezlučiteľné s predstavou boha ako stvoriteľa.

Aj František teraz apeloval, aby veriaci odmietli predstavu, že svet vznikol náhodou. Evolúcia je podľa neho súčasťou „božieho plánu‟.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia