Štúdia: Informácie sprevádzané bolesťou sa pamätajú omnoho lepšie

Bolesť a následný strach z bolesti môžu zlepšiť zapamätanie informácií alebo spätne posilniť odsunuté spomienky. V štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature, k tomu dospeli vedci z Newyorskej univerzity.

Štúdia: Informácie sprevádzané bolesťou sa pamätajú omnoho lepšie

Pamäť sa často prirovnáva k skrinke s množstvom zásuviek, kde ukladáme jednotlivé spomienky. Také jednoduché to však nie je. Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/libby rosof

Tím v čele s Elizabeth Phelpsovou realizoval experiment s ľahkými elektrickými šokmi, vďaka ktorým vedci ukázali, ako sa zdanlivo bezvýznamné informácie vtlačia do pamäte, pokiaľ im vzápätí dodá na význame znepokojivý zážitok.

Americkí vedci viac než stovke dobrovoľníkov postupne prezentovali tri sady po 60 rôznych obrázkov. Na polovici obrázkov boli zvieratá, na druhej polovici pracovné náradie. Pokusné osoby pri ukazovaní obrázkov z druhej sady dostávali elektrické šoky do zápästia. Vďaka tomu sa obrázky pre ne stali emočne významnými.

Neskôr vedci zistili, že pokusné osoby si lepšie pamätali všetky obrázky zvierat, respektíve náradia, pokiaľ boli niektoré z nich pri druhej prezentácii znova sprevádzané elektrickými šokmi.

“Tieto poznatky ukazujú, ako je náš pamäťový systém prispôsobivý. Zdanlivo tak môžeme nielen cestovať do minulosti a vyvolať minulé spomienky, ale tiež súčasné spomienky aktualizovať o dôležité nové podrobnosti,” napísali vedci.

Podľa berlínskej psychologičky Julie Arnholdovej, ktorú cituje agentúra DPA, je možné, že podobný proces by bolo možné vyvolať aj pozitívnymi stimulmi, napríklad chválou.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia