Slovenské projekty sa dostali medzi trinásť najlepších v Európe

— Frédérique Hazéová

Tri vedecké projekty zo Slovenska získali uznanie na medzinárodnej úrovni. V európskej výzve pre budovanie centier excelentnosti sa spomedzi 167 projektov umiestnili medzi trinástimi najlepšími, ktoré prešli náročným hodnotením.

Slovenské projekty sa dostali medzi trinásť najlepších v Európe

Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, zdroj: SAV

Výber úspešných projektov výzvy Teaming for Excellence prebiehal v dvoch fázach. V prvej ich hodnotili nezávislí experti, na základe čoho postúpili do druhej, kde mohli získať až 15 miliónov eur. Kvôli obmedzenému rozpočtu sa však počet podporených projektov znížil na desať.

Pečať excelentnosti pre Slovensko

V prvej desiatke úspešných projektov sa umiestnil aj jeden slovenský – Výskumné centrum pre funkčné a povrchovo upravované sklá FunGlass. Za projektom, ktorý vďaka svojmu úspechu získal 15 miliónov eur, stojí tím vedcov z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Ďalšie dva projekty z pôdy Slovenskej akadémie vied a Národného lesníckeho centra vo Zvolene sa cez hranicu desiatich úspešných projektov bohužiaľ nedostali, získali ale ocenenie Seal of Excellence (v preklade Pečať excelentnosti). Európska komisia ho udeľuje projektom, ktoré prejdú striktným hodnotením, no nezískajú finančnú podporu kvôli obmedzeniam v rozpočte.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan na tlačovej konferencii uviedol, že podľa eurokomisára pre vedu a výskum Carlosa Moedasa je šanca, že prostriedky vďaka navýšeniu financovania výzvy v konečnom dôsledku získajú aj zvyšné dva projekty.

„V prípade, že to nebude možné, je ministerstvo školstva pripravené financovať tieto projekty hlavne z operačného programu Výskum a Inovácie. Na tento účel bolo vyčlenených 50 miliónov eur,“ povedal minister Plavčan, ktorý zdôraznil, že ide o výnimočný úspech slovenskej vedy.

Veda nie je len Popoluška

„Veda je na Slovensku často považovaná za Popolušku spoločenského diania,“ uviedol počas tlačovej konferencie predseda Slovenskej Akadémie vied Pavol Šajgalík. Úspešnosť týchto troch projektov na základe medzinárodných kritérií však podľa neho potvrdzuje kvalitu slovenskej vedy.

Slovenská akadémia vied je jednou z dvoch inštitúcií, ktorej projekt CEMEA v európskej výzve Teaming for Excellence získal ocenenie za excelentnosť. Cieľom CEMEA je vybudovať spoločné centrum excelentnosti pre využitie pokročilých materiálov.

Návrh projektu stojí na výsledkoch spolupráce šiestich ústavov Slovenskej akadémie vied a v budúcnosti by centrum malo pomáhať uplatneniu ich výsledkov v praxi. „Centrum je zamerané na tri hlavné oblasti. Sú to materiálový výskum a nanotechnológie, biotechnológie, biomedicína a udržateľná energetika,“ vysvetlil podpredseda SAV Karol Fröhlich.

V rámci týchto troch smerov vybrali organizátori projektu viacero výskumných tém, ku ktorým hľadali partnerov zo slovenskej priemyselnej sféry. Nakoniec našli dvanásť slovenských firiem, s ktorými budú ďalej rokovať o spolupráci.

Od duševného vlastníctva po papier

Vedecké centrum CEMEA by malo otvoriť svoje brány aj zahraničným odborníkom, ktorí môžu prispieť k zvýšeniu kvality slovenskej vedy. Podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka by malo tiež podporiť excelentnosť slovenského výskumu a podporiť vedcov v oblastiach ako je ochrana duševného vlastníctva.

Vo Zvolene sa vďaka Národnému lesníckemu centru tiež vybuduje centrum excelentnosti, aj keď s inými prioritami. „Začína sa to klasickou lesníckou produkciou, pokračuje biomasou a využitím pre energetické účely, celulózou, papierom a novými technológiami spracovania materiálov z dreva. Potom sú to tiež moderné technológie kaskádového využitia dreva a recyklácie,“ vysvetlil koordinátor projektu Tomáš Bucha.

Centrum bude v rámci svojich inovačných priorít prepájať výskum, vývoj a inovačný potenciál lesníckeho priemyslu, pričom bude prepájať reťazec produkcie dreva, jeho spracovanie a využitie.

Výzva Teaming for Excellence podporuje spoluprácu medzi výskumnými inštitúciami v krajinách, ktoré vo výskume a inováciách za priemerom EÚ. Ako nástroj využíva spoluprácu s excelentnými výskumnými európskymi inštitúciami a univerzitami.

Výsledky výzvy Európska komisia oficiálne zverejnila 23. novembra 2016 počas medzinárodnej konferencie SECID v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia