V gibraltárskej jaskyni našli abstraktné umenie neandertálcov

Praveké rytiny pripomínajúce mriežku na piškvorky objavil medzinárodný vedecký tím v jaskyni Gorham na Gibraltare na juhovýchodnom cípe Pyrenejského polostrova.

V gibraltárskej jaskyni našli abstraktné umenie neandertálcov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Adam Foster

Dielo je datované do doby staršej než 39.000 rokov a podľa sprievodných artefaktov je pripisované neandertálcom. Objav bol publikovaný v novom čísle amerického odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vedci uviedli, že ide o doposiaľ najpresvedčivejší dôkaz toho, že títo hominidi tiež vytvárali jaskynné umenie, čo bola činnosť, ktorá bola zatiaľ výlučne pripisovaná len moderným ľuďom.

Bádateľský tím Ruth Blascovej a Clivea Finlaysona vylúčil, že by nájdené zárezy vznikli mimovoľne alebo náhodou. Nie je však jednoznačné, čo praveká rytina predstavuje. Podľa vedcov mohlo ísť o mapu, alebo napríklad o varovanie pre ostatných, že jaskyňa už niekomu patrí.

„Tvorba malieb alebo rytín na stenách jaskýň je považovaná za posun vo vývoji kognitívnych schopností človeka. Takéto správanie bolo prisudzované výlučne moderným ľuďom a bolo doposiaľ považované za deliacu hranicu medzi našimi priamymi predkami a ostatnými hominidmi, vrátane neandertálcov,“ uviedol podľa serveru theguardian.com jeden z autorov článku Joaquín Rodríguez-Vidal.

Bádatelia dodali, že táto abstraktná rytina, ktorá celkovo zaberala plochu asi jeden meter štvorcový, je navyše prínosom k celkovému poznaniu kreativity a inteligencie neandertálcov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia