Vedci našli lebku, ktorá zrejme dokazuje migráciu človeka z Afriky

Ľudia začali pred mnohými tisícmi rokov opúšťať svoju kolísku v Afrike a zamierili cez Blízky východ do Európy. Vedci majú teraz prvú fosíliu, ktorá túto cestu zrejme dokazuje, napísala agentúra AP.

Vedci našli lebku, ktorá zrejme dokazuje migráciu človeka z Afriky

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Adam Foster

Časť lebky, ktorú objavili v jaskyni na severe Izraela, pochádza z doby spred zhruba 55.000 rokov, čo spadá do obdobia, o ktorom sa bádatelia domnievajú, že migrujúci ľudia počas neho oblasť obývali, uviedol podľa AP antropológ Israel Herškovic z univerzity v Tel Avive.

Herškovic s kolegami nález popísali v štúdii, ktorú zverejnil časopis Nature. Nájdený fragment pozostáva z hornej časti lebky, čeľusti a iné časti tváre chýbajú.

Charakteristický tvar lebky podľa výskumníkov naznačuje, že jedinec, ktorému patrila, bol úzko príbuzný s prvými ľuďmi Homo sapiens, ktorí neskôr kolonizovali Európu. Lebka je zároveň prvým dôkazom, že Homo sapiens obýval uvedený región v rovnakej dobe ako neandertálci.

Podľa Herškovica je nájdená lebečná časť „dôležitým dielom skladačky veľkého príbehu ľudskej evolúcie“.

Predchádzajúce genetické dôkazy naznačujú, že človek moderného typu a neandertálci sa krížili zhruba v rovnakej dobe, z ktorej pochádza nájdená lebka. Všetci ľudia euroázijského pôvodu tak majú vo svojom genóme stále malú časť DNA neandertálcov.

„Je to prvý priamy fosílny dôkaz, že moderní ľudia a neandertálci súčasne obývali rovnakú oblasť,“ uviedol o náleze podľa agentúry Reuters ďalší z výskumníkov, paleontológ Bruce Latimer z Caseovej západnej záložnej univerzity v Clevelande.

Jaskyne v západnej časti Galilei bola objavená v roku 2008 pri budovaní kanalizačného systému.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia