„Stroj času“ dokáže rekonštruovať dávne jazyky

Vedci vymysleli softvér, ktorý rekonštruuje proto-jazyky, označované za predchodcov moderných jazykov. Niekoľkoročná práca lingvistov by sa mohla dať zvládnuť za niekoľko hodín.

„Stroj času“ dokáže rekonštruovať dávne jazyky

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Najstaršie písomné záznamy síce majú menej ako 6 000 rokov, ale najstaršie jazyky sú staršie. Preto nie je práca lingvistov jednoduchá.

Na skúmanie dávnych jazykov používajú komparatívnu metódu - porovnávajú rôzne zvuky a ich zmeny v čase, vďaka čomu vedia povedať, či sa niektoré jazyky vyvinuli z jedného.

Takéto vedecké postupy im zabrali roky a vyžadovali si namáhavú prácu.

Americko-kanadskému tímu vedcov z Kalifornskej univerzity v Berkeley a Univerzity Britskej Kolumbie sa podarilo zostrojiť počítačový program, ktorý by mohol prácu lingvistov výrazne uľahčiť. Program nazvali „stroj času“.

V podstate ide o softvér, ktorý dokáže zrekonštruovať tzv. proto-jazyky, ktoré sú v lingvistike označované za predchodcov moderných jazykov.  Použiť sa bude dať na rôzne jazykové skupiny.
Ako bude vyzerať jazyk v budúcnosti?

Program využíva pravdepodobnostnú logiku a štatistiku a má 85% presnosť. Práca, ktorá predtým trvala roky, sa bude dať podľa vedcov zvládnuť za niekoľko dní, či dokonca hodín.

„Porozumieť, ako sa mení jazyk - teda, že ktoré zvuky sa pravdepodobne zmenia a čo sa z nich stane - si vyžaduje rekonštrukciu a analýzu nesmierneho množstva starších slovných foriem. A tu by mohla hrať automatická rekonštrukcia dôležitú úlohu,“ hovorí jeden z autorov štúdie Alexandre Bouchard-Côté.

Program by dokonca mohol modelovať, ako sa bude jazyk vyvíjať v budúcnosti. Vedci napísali o objave štúdiu, ktorá vyšla v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences

„Čo ma na tomto systéme fascinuje najviac, je, že dokáže automatizovať mnohé úžasné úvahy lingvistov, týkajúce sa historickej rekonštrukcie, ale vo väčšom rozsahu : viac dát, viac slov, viac jazykov, ale menej času,“ myslí si profesor Dan Klein.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia