Ocenili architekta, ktorý v tvorbe čerpá z vlastných nedostatkov

Pritzkerovu cenu prirovnávajú architekti k Nobelovým cenám. Toyo Ito ju získal za nekonvenčný štýl a spirituálnu dimenziu.

Ocenili architekta, ktorý v tvorbe čerpá z vlastných nedostatkov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, John Lester

Jeho kanceláriou prešla už celá nová generácia japonských architektov. Patria k nim napríklad aj Kazuyo Sejima a Ruye Nishizawa, ktorí rovnakú cenu vyhrali pred troma rokmi.

Ito je už šiestym architektom z Japonska, ktorý vyhral túto cenu. Bolo to celkom prekvapujúce, keďže pred rokom ju získal ďalší zástupca ázijského kontinentu Číňan Wang Shu.

Ito pracoval po skončení školy niekoľko rokov v architektonickej firme. V roku 1971 si založil vlastné štúdio.

Väčšinu jeho prvých prác tvorili obydlia. V roku 1976 navrhol dom pre svoju sestru, ktorá prišla o manžela. Dom s názvom „Biele U“ prebudil veľký záujem o jeho tvorbu.

Architektonické laboratórium

K svojmu architektonickému štúdiu pristupoval ako k laboratóriu. Aj svojich zamestnancov nabádal, aby hľadali vlastný smer. Každý jeho projekt priniesol niečo nové.

Ito vysvetľuje, že vo svojich prácach sa snažil zbaviť konvencionálneho významu a využívať minimalizmus a jednoduchosť.

„Ak dokončím budovu, začnem si bolestivo uvedomovať vlastné nedostatky, čo sa premení do energie pustiť sa do nového projektu,“ povedal Ito v reakcii na zisk ocenenia.

„Preto si nikdy nestanovím môj architektonický štýl a nikdy nebudem spokojný s mojimi prácami,“ dodal.

Prielom v jeho kariére znamenala spojená knižnica s galériou v meste Sendai - Sendai Mediatheque. Aj sám si ju cení najviac.

Porota tiež ocenila projekt obchodnej budovy TOD’S Omotesando v Tokiu, mestský dom smútku v Gifu, univerzitnú knižnicu Tama Art v Tokiu, či jeho oddychový pavilón v Londýne - Serpentine Gallery Pavilion. Jeho stavby však môžeme nájsť najmä v Tokiu.

Porota vybrala Ita za to, že „dal svojmu dizajnu spirituálnu dimenziu a za poetiku, kvôli ktorej vynikajú všetky jeho práce,“ píše sa vo vyhlásení.

Čo je Pritzkerova cena?

Pritzkerova cena je medzi architektmi prestížne ocenenie, porovnateľné s Nobelovou cenou. Cenu založil v roku 1979 so svojou ženou Cindy zakladateľ hotelovej skupiny Hyatt Jay Pritzker. Každoročne sa nominuje viac ako 500 architektov z celého sveta. Víťaza, ktorý si odnáša bronzovú medailu a finančnú odmenu vo výške 100 000 dolárov, určuje porota.

„Počas svojej kariéry, bol Toyo Ito schopný vytvoriť životné dielo, ktoré kombinuje konceptuálne inovácie s jedinečne zrealizovanými budovami,“ vyhlásil predseda poroty a známy patrón architektúry Londýna Peter Garth Palumbo.

„Za viac ako 40 rokov vytvoril pozoruhodnú architektúru, úspešne navrhoval knižnice, domy, parky, divadlá, obchody, kancelárske budoby a pavilóny, pričom zakaždým hľadal možnosti ako rozšíriť architektúru,“ dodal Palumbo.

Oficiálny ceremoniál sa uskutoční koncom mája v Prezidentskej knižnici a múzeu J. F. Kennedyho v Bostone, ktorú navrhol jeden z minulých víťazov Pritzkerovej ceny.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia