V Amerike našli švába, ktorý nemal existovať

Slovenskí paleontológovia našli medzi fosíliami z Ameriky švába, starého 49 miliónov rokov. Doteraz sa predpokladalo, že v tom čase v Amerike neexistoval. V Európe je naopak veľmi bežný.

V Amerike našli švába, ktorý nemal existovať

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Frank Brueck

Šváb, o ktorom je reč, pochádza z rodu Ectobius a je najbežnejším švábom na území naprieč celou Európou a Afrikou. Ide o učebnicový príklad invázneho organizmu (teda takého, ktorý sa nekontrolovateľne šíri a vytláča pôvodné druhy). Jeho úlohou je odstraňovať na trávnatých plochách a v lesoch drobné nečistoty.

Tento živočích má bohatú históriu, keďže jeho fosílie nachádzame v baltickom jantári, starom 44 miliónov rokov, ale aj v mnohých sedimentoch, vrátane tých najznámejších lokalít Messel a Menat (v Nemecku a vo Francúzsku).

Paleontológovia si najskôr mysleli, že pochádza výhradne zo Starého sveta, teda z kontinentov Európy, Afriky a Ázie.

Pred 65 rokmi identifikovalo niekoľko entomológov na severovýchode USA štyri druhy švábov z rodu Ectobius. Predpokladalo sa však, že išlo o prvých švábov tohto rodu, ktoré kedy žili v Severnej Amerike. Nebolo to tak.

Staršie o päť miliónov rokov

Zhruba pred desaťročím našiel amatérsky zberateľ fosílií David Kohls v sedimentoch Zelenej rieky v štáte Colorado zaujímavý kúsok. Jeho význam si ešte vtedy neuvedomoval. Časť zo svojej zbierky potom odovzdal Univerzite v Colorade a odtiaľ putovala do Národného múzea prírodnej histórie. Fosílie sa nakoniec dostali až k slovenským vedcom na čele s doktorom Petrom Vršanským z Geologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Tí medzi nimi našli fosílie štyroch druhov švába z rodu Ectobius, dokonca o päť miliónov rokov staršie ako tie z baltického jantáru. Jeden z druhov pomenovali po nálezcovi Ectobius kohlsi.

„Tento nenápadný živočích bol v Eocéne, pred 49-miliónmi rokov bežný aj v oboch Amerikách a to vo viacerých formách a druhoch. Bezpečne ale vieme, že pri príchode ľudí tam nežil. Musel teda, ako najbežnejší (dominantný) druh vyhynúť a to na celom kontinente. Čo je ešte prekvapujúcejšie, za celé tie milióny rokov ho nikto nenahradil,“ podotkol Vršanský.

Podobne ako s koňmi

Podľa všetkého teda šváby v Amerike vyhynuli. Prežili len v Starom svete a predovšetkým v západnej Európe. Prečo v Amerike nie, vedci nevedia.
Pripomína to príbeh s koňmi. Tie sa na americkom kontinente pôvodne vyskytovali, ale vymreli počas ekologickej krízy v starších štvrtohorách. Opäť ich sem priviezli prví španielski kolonizátori. Podobne to bolo aj s týmto hmyzom.

Pre vedu má takéto poznanie veľký význam. „Hovorí nám to o tom, že aj dominantný druh môže náhle zmiznúť z celého kontinentu a nič ho na dlhú dobu nenahradí,“ vysvetľuje Vršanský.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia