Neandertálci sa vyvíjali po častiach, prvá bola tvár

Neandertálci sa vyvíjali po častiach - najskôr prišla tvár, až potom mozog a ďalšie telesné zmeny. V najnovšom vydaní časopisu Science to tvrdia španielski vedci. Podľa nich o tom svedčia nálezy lebiek v Španielsku. Vedci skúmali niekoľko lebiek starých asi 430-tisíc rokov, ktoré patrili ranným príbuzným neandertálcov. Zuby a tvár už vykazovali morfologické črty typické pre neandertálca, ale mozog bol stále málo vyvinutý.

Neandertálci sa vyvíjali po častiach, prvá bola tvár

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, digitonin

Tím okolo paleontológa Juana-Luisa Arsuaga z madridskej univerzity Complutense tak potvrdil hypotézu, že u neandertálcov sa nevyvíjali všetky charakteristické telesné znaky naraz. Vedci sa doteraz v tejto otázke rozchádzali.

Počas niekoľkých desaťročí našli vedci v nálezisku Sima de los Huesos (Jama kostí) v severošpanielskom pohorí Sierra de Atapuerca viac ako 6 500 ľudských fosílií patriacich 28 jednotlivcom. „Takáto koncentrácia hominidných fosílií je dosiaľ jedinečná,“ poznamenal Arsuaga.

Medzi nálezmi bolo aj 17 lebiek, niektoré z nich sa zachovali takmer kompletne. Sedem lebiek teraz vedci znovu preskúmali a zistili na nich stále sa opakujúce črty. Kým zuby a tvár už zodpovedali morfológii neandertálcov, tak napríklad temeno bolo ešte málo vyvinuté. Najstaršie nájdené lebky s mozgovňou typickou pre neandertálca sú pritom staré zhruba 200-tisíc rokov.

Veľké zmeny sa najskôr odohrali najmä v oblastiach spojených s hryzením. „Rezáky vykazujú silné stopy opotrebovania, akoby boli používané ako akási tretia ruka, čo je typické pre neandertálca,“ povedal Arsuaga.

Vedci sa doteraz domnievali, že nálezy zo Sima de los Huesos je potrebné v širšom zmysle radiť k druhu Homo heidelbergensis, ktorý býva považovaný za bezprostredného predchodcu Homo neanderthalensis. Teraz však navrhujú vyčleniť pre túto populáciu vlastný druh alebo poddruh.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia