Vedci skúšajú metódu, ako určiť výšku človeka z jeho DNA

Polícia bude mať možno už čoskoro v rukách novú metódu, s ktorej pomocou pre ňu bude jednoduchšie chytiť páchateľov trestných činov. Vedci totiž skúšajú prísť na to, ako iba z analýzy DNA zistiť, aký je človek vysoký.

Vedci skúšajú metódu, ako určiť výšku človeka z jeho DNA

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Duncan Hull

Ak teda vyšetrovatelia nájdu na mieste činu genetické stopy, budú mať oveľa presnejšiu predstavu o tom, po kom majú pátrať, napísal denník The Independent.

Skupina expertov skúma genetické mutácie, ktoré určujú, do akej výšky konkrétny jedinec dorastie.

Napriek tomu, že gény zodpovedné za telesnú výšku sú známe už dlhšiu dobu, dal sa z nich vzrast predpovedať len veľmi približne.

Teraz ale odborníci odhalili spôsob, ako odhad výšky na základe konkrétnych genetických mutácií spresniť.

"O niekoľko rokov bude možné zobrať vzorku DNA z miesta činu a povedať polícii, akú má podozrivý výšku, alebo ju aspoň pomerne presne odhadnúť," popísal výhody spresnenej analýzy profesor Tim Frayling z univerzity v anglickom Exetere.

Vedci svoje závery zverejnili v odbornom časopise Nature Genetics. Vychádzali pritom z genetických dát zozbieraných od 250.000 ľudí a identifikovali 700 genetických variácií, ktoré podľa nich výšku ovplyvňujú.

Vďaka tomu budú vraj schopní upokojiť napríklad rodičov, ktorí majú starosti s malým vzrastom svojich detí a povedať im, či ich potomok ešte vyrastie. Pomôže to i v liečbe ochorení, ktoré súvisia s telesným vzrastom, ako sú napríklad osteoporóza či srdečné choroby.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia