V sladkých zemiakoch sa schovávajú časti bakteriálnej DNA

— Lenka Uherová

Celosvetovo pestované sladké zemiaky v sebe nosia kúsok genetického inžinierstva – a to bez ľudskej pomoci. Informáciu priniesol portál Sciencenews.org.

V sladkých zemiakoch sa schovávajú časti bakteriálnej DNA

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Charleston s TheDigitel

„Vzorky odobraté z 291 druhov pestovaných batátov nesú aspoň jeden spoločný úsek DNA rodu Agrobacterium,“ hovorí rastlinný molekulárny biológ Godelieve Gheysen z Ghent University v Belgicku.

Rod Agrobacterium zahŕňa hlavne bakteriálne druhy, ktoré spôsobujú, že rastliny sú rezistentnejšie voči herbicídom, škodcom a abiotickému stresu (stávajú sa transgénnymi). To umožňuje genetikom vložiť požadované gény do procesu roznášania baktérií a opraviť tak DNA rastlín na ich normálnu podobu.

Žiadny z bakteriálnych fragmentov DNA, ktoré sa nachádzajú  v sladkých zemiakoch, nezodpovedá DNA použitej k vytvoreniu dnešnej geneticky modifikovanej plodiny. Fragmenty pochádzajú z nejakého zaniknutého, alebo ešte neobjaveného príbuzného rovnakého rodu, uviedol Godelieve Gheysen a jeho kolegovia v zborníku Národnej akadémie vied. Ten bol zverejnený 20. apríla tohto roku. 

Obzvlášť jeden špecifický úsek bakteriálnej DNA sa objavil vo vzorkách kultivovaných sladkých zemiakov z Peru, USA, Japonska, Austrálie, Nigérie a z mnohých ďalších miest. Takýto rozsah naznačuje, že bakteriálna DNA si našla cestu do sladkých zemiakov dávno predtým, ako ľudia dokázali vytvoriť GMO potraviny.

„Nález ukazuje, že prekračovanie hraníc druhov nie je nič neprirodzené," hovorí Gheysen. Genetici obnovili aj rozšírený úsek bakteriálnej DNA z divokých príbuzných sladkých zemiakov. Aditíva teda mohli prispieť ku ktorejkoľvek z vlastností, kvôli ktorej preferujú farmári tieto sladké zemiaky pred divokými,“ špekuluje Gheysen. DNA časti sú aktívne, ale objaviť ich funkciu zaberie ešte veľa práce.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia