Cesta do ľudského tela odhaľuje našich „nájomníkov“

Frédérique Hazéová

Čo si predstavíte pod slovom mikrób? Niekomu napadne pomyselná strašidelná príšerka, ktorá ohrozuje ľudské telo, inému špinavé ruky, či kýchajúci cestujúci v autobuse. Realita je však trocha iná.

Cesta do ľudského tela odhaľuje našich „nájomníkov“

Mikróby nás definitívne predčia v množstve. Zdroj: youtube.com/American Museum of Natural History

Mikróby nie sú len nebezpečné vírusy a baktérie, ktoré sa snažíme zastaviť vakcínami a antibiotikami. Evolučná teória vychádza z predpokladu, že sa všetko živé vyvinulo z mikróbov. Mikroskopické organizmy nás sprevádzajú už desiatky tisíc rokov (a to len preto, že človek sa vyvinul až o milióny rokov neskôr).

Mikróby nie sú len zákerní útočníci, mnohé mikroorganizmy sú pre naše prežitie nevyhnutné a v skutočnosti nám pomáhajú.

S mikróbmi žijeme odmalička

Väčšina bábätiek sa s väčším množstvom mikróbov stretne až pri narodení. Pokiaľ na svet prídu prirodzeným spôsobom, s mikróbmi prídu do styku už v pôrodnom kanáli. Pri cisárskom reze ako prvé „spoznajú“ mikróby z matkinej kože a rúk tých, ktorí ich privádzajú na svet.

Mnohé z týchto mikróbov pre novorodencov nepredstavujú priame nebezpečenstvo. Naopak, na koexistenciu s niektorými druhmi baktérií je dokonca uspôsobené aj materinské mlieko.

Mlieko, ktoré dieťa prijíma od matky obsahuje zložité karbohydráty, ktoré dieťa síce stráviť nedokáže, ale pre telo zbytočné nie sú. Tieto karbohydráty slúžia ako potrava pre dominantné baktérie, ktoré žijú v detskom spoločenstve mikróbov, takzvanom mikrobióme.

Prečo vás komár nemá rád

Užitočné baktérie žijúce v našich črevách ako laktobacily, či bifidobaktérie už poznáme hádam všetci. „Ale dôležité nie sú len črevné baktérie,“ uviedol mikrobiálny ekológ Rob Knight počas svojho vystúpenia na TED konferencii. „Mikróby v celom našom tele sa ukazujú byť kľúčové pre celú škálu rozdielov, ktoré robia ľudí tým, kým sú,“ vysvetlil Knight.

Mikróby na ľudskej pokožke sú napríklad dôvodom, pre ktorý sú niektorí z nás každé leto pokrytí štípancami a iní ako keby ani nevyšli von. Tieto mikroorganizmy totiž produkujú chemikálie, ktoré dokážu komáre vycítiť. Každý z nás má iné mikróby produkujúce iné chemikálie. Niektoré tento krvilačný hmyz priťahujú viac a iné menej.

komar flickr ramon portellano
Práve vďaka mikróbom komárovi každý „nevonia. Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Ramón Portellano

Podľa Roba Knighta nám teda rôzne mikróby v mnohých smeroch pomáhajú. Niektoré sú nápomocné pri trávení jedla, iné dokážu do istej miery vzdelávať náš imunitný systém, tvoriť potrebné vitamíny, či brániť niektorým škodlivým mikroorganizmom, aby nám prenikli do tela.

Okruh ľudským telom

Pošramotenú povesť mikróbov sa mnohí odborníci snažia napraviť informovaním verejnosti o pozitívnych mikroorganizmoch.

To, ktoré mikróby sú pre nás vlastne dobré a ako prispievajú k správnemu chodu nášho tela, sa môžeme dozvedieť z viacerých štúdií či článkov, no Americké prírodovedné múzeum v New Yorku (American Museum of Natural History) túto myšlienku posunulo na úplne novú úroveň.

V interaktívnej výstave Tajný svet vo vašom vnútri (The Secret World Inside You), ktorú minulý rok sprístupnili verejnosti, sa môžete doslova poprechádzať ľudským telom a spoznať svojich „nájomníkov“. Dozviete sa tiež, ako sa naše mikrobiómy formujú, ako môžu mikroorganizmy ovplyvniť našu psychiku, či prečo je stále sa zvyšujúce užívanie antibiotík nebezpečné.

Ak sa teda niekedy ocitnete v metropole Spojených štátov, nezabudnite sa zájsť pozrieť do svojho tela.


Zdroj: youtube.com/American Museum of Natural History

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia