Vedci získali kmeňové bunky z klonovaných ľudských embryí

Americkým vedcom sa podaril prielom v oblasti klonovania. Vytvorili kmeňové bunky z klonovaných ľudských embryí, čo by mal byť prielom vo vývoji liečby napríklad Parkinsonovej choroby alebo cukrovky.

Vedci získali kmeňové bunky z klonovaných ľudských embryí

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Euthman

Vedcom sa po viac ako 15 rokoch neúspechov a jedného podvodu, nakoniec podarilo vytvoriť ľudské kmeňové bunky rovnakou technikou, ako vznikla klonovaná ovca Dolly v roku 1996. Transplantovali genetický materiál z dospelej bunky do neoplodneného vajíčka, ktorého vlastné DNA odstránili.

Vyvinuli tak ľudské embryonálne kmeňové bunky, čo v embryonálnej biológií predstavuje akýsi svätý grál. Objav môže mať nesmierny dopad v oblasti medicíny.  

Doteraz bolo najprirodzenejším zdrojom kmeňových buniek ľudské embryo, ktorého využívanie vo vede predstavovalo etickú kontroverziu. Odteraz sú to neoplodnené ľudské vajíčka. S novým objavom prišli vedci z Oregonskej univerzity a jej výskumného strediska.

Podľa správy časopisu Cell oregonskí vedci získali kmeňové bunky zo šiestich embryí, ktoré vznikli z darovaných vajíčok. Dve embrya dostali DNA z kožných buniek dieťaťa s genetickou poruchou a ostatní mali DNA z kožných fetálnych buniek.

Vedúci výskumného tímu Shoukhrat Mitalipov povedal, že úspech nie je výsledkom jednej technickej inovácie, ale celého radu procesných krokov. Upozornil, že jeho tímu to trvalo šesť rokov a najskôr sa im to muselo podariť s opičími embryami.  

Odstránením potreby ľudských embryí odpadá etická prekážka a odbúraním pôvodnej DNA sa zase prekonávajú problémy s odmietavou imunitnou reakciou organizmu. Môžu sa tak významne rozšíriť vedecké pokusy s kmeňovými bunkami a ich vývojovými variantmi s cieľom nahradiť poškodené alebo zničené bunky pri srdcových ochoreniach, Parkinsonovej chorobe, roztrúsenej skleróze, alebo napríklad pri poranení miechy.

Kritika cirkvi

Úspech amerických vedcov vyvolal podľa agentúry AFP protesty katolíckej cirkvi. Podľa vyhlásenia americkej biskupskej konferencie použijú objav iní vedci ku klonovaniu detí ako kópií ich rodičov. Bostonský kardinál Sean O'Malley zase hovorí o nakladaní s ľudskými bytosťami ako s továrenskými výrobkami, ktoré sa budú vyrábať na zákazku.

Kritiku brzdí vedecký riaditeľ Oregonskej univerzity Daniel Dorsa, podľa ktorého úspech jeho kolegov automaticky neotvára cestu ku klonovaniu ľudí. Nová technika síce umožňuje klonovať kmeňové bunky pre liečebné účely, ale nezaručuje úspech v reprodukčnom klonovaní ľudí. Toto potvrdili aj pokusy na opiciach.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia