Vírus HIV podľa vedcov stráca silu, údajne je aj menej infekčný

V poslednej dobe sa zdá, že vírus HIV, pôvodca choroby AIDS, stráca svoj smrtiaci potenciál, je menej nebezpečný a menej infekčný. K tomuto záveru dospela vo svojej najnovšej štúdii skupina imunológov z Oxfordskej univerzity.

Vírus HIV podľa vedcov stráca silu, údajne je aj menej infekčný

Bunka napadnutá vírusom HIV. Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/NIAID

Vedci vychádzali z pozorovania viac ako dvoch tisícov nakazených afrických žien a okrem toho tiež zistili, že vírusu teraz trvá oveľa dlhšie, kým v tele spustí ochorenie. Odborníci však zdôrazňujú, že prílišný optimizmus nie je na mieste.

„Vírus je v dnešnej dobe čím ďalej pomalší čo sa týka naštartovania ochorenia, a to ho pomôže zničiť," povedal serveru BBC vedúci vedeckého tímu, profesor Philip Goulder. Zároveň ale varoval, aby to ľudia nepovažovali za dôkaz toho, že vírus už nie je nebezpečný. „Bolo by nadnesené hovoriť, že HIV úplne stratil silu – stále ide o vírus, ktorý rozhodne nechcete mať," upozornil expert.

Podľa niektorých virológov sa však v budúcnosti môže stať, že vírus bude skoro neškodný.

Goulderov tím pracoval v Botswane a v Juhoafrickej republike, ktoré patria ku krajinám s najväčším počtom chorých na AIDS. Svoje závery publikoval v poslednom vydaní odborného periodika National Academy of Sciences (PNAS).

Na svete je teraz 35 miliónov ľudí s vírusom HIV, ktorý spôsobuje ťažké poškodenie imunitného systému. Na chorobu stále nie je k dispozícii žiadny liek, známe preparáty dokážu nástup ochorenia iba spomaliť, alebo zmierniť príznaky. Doteraz ochoreniu podľahlo približne 40 miliónov ľudí.

Napriek tomu, že v celosvetovom meraní sa epidémia AIDS zmierňuje, v Česku naopak nových pacientov s HIV pribúda. Za prvých desať mesiacov tohto roka testy odhalili nákazu u 208 ľudí, minulý rok lekári za celý rok evidovali 235 nových pacientov s HIV.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia