Aká je ideálna porcia ovocia a zeleniny?

Jesť veľa ovocia a zeleniny je zdraviu prospešné, to vieme všetci. Aké je ale ideálne množstvo? Päť porcií denne, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), alebo ešte viac, aby sa zvýšil ochranný účinok?

Aká je ideálna porcia ovocia a zeleniny?

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Global Panorama

Podľa jedného z doposiaľ najrozsiahlejších prieskumov na túto tému sa spomínaných päť porcií denne zdá nanajvýš vhodnou dávkou k zaisteniu blahodarných účinkov ovocia a zeleniny. Existuje však hranica, za ktorou sa už tieto účinky nezvyšujú. Výsledky výskumu priniesla publikácia British Medical Journal

„Analyzovali sme výsledky šestnástich štúdií, v ktorých sa sledovalo 850.000 osôb," vysvetľuje Frank Hu z Harvardskej univerzity, ktorý je autorom výskumu. „Výsledky ukazujú, že každá porcia ovocia a zeleniny znižuje pravdepodobnosť úmrtia z najrôznejších príčin o päť percent a o štyri percentá znižuje pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a mŕtvicu. Deje sa to skoro určite vďaka antioxidantom obsiahnutým v ovocí a zelenine, ako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, ktoré bránia oxidácii cholesterolu v tepnách a znižujú riziko tvorby aterosklerotických doštičiek," upozornil vedec.

„Ovocie a zelenina pravdepodobne dokážu znižovať cievny tonus, a teda arteriálny krvný tlak. Navyše sú bohaté na minerály, ako je horčík a draslík, ktoré sú spájané so znižovaním úmrtnosti," hovorí Frank Hu.

Ak zvážime tieto nesporné výhody konzumácie ovocia a zeleniny, mohli by sme si myslieť, že čím viac jej budeme jesť, tým je to lepšie. Avšak nové výskumy ukazujú, že to nie je dobré preháňať. Upozornil na to taliansky denník Corriere della Sera. Ak zjeme viac ako päť porcií, nenastane zvýšenie pozitívnych účinkov, ktoré brzdia  rozvoj chorôb, ako je infarkt, mŕtvica či zhubné nádory.

Existuje niečo ako hranica dosiahnuteľných pozitívnych účinkov. Autori štúdie vysvetľujú, že stačí skonzumovať päť porcií ovocia  a zeleniny denne.

Podľa britského výskumu je spomínaných päť porcií ideálnych i pre zlepšenie duševného zdravia. U tých, ktorí zjedli za deň iba jednu porciu ovocia či zeleniny, konštatovali vedci dobrý duševní stav v šiestich percentách prípadov, kým u tých, ktorí konzumovali päť porcií za deň, bol dobrý duševný stav konštatovaný u 34% pozorovaných osôb.

Ako vedci dospeli k odporúčaným piatim porciám za deň? Máme denne zjesť tri porcie ovocia a dve porcie zeleniny. Tento pomer je ale potrebné obrátiť, ak chceme znižovať váhu, alebo máme  vysokú hladinu glykémie, pretože ovocie v zvýšenej miere obsahuje jednoduché cukry. Za deň máme zjesť  najmenej 400 gramov ovocia a zeleniny.

Vypočítať si porciu je jednoduché: v prípade ovocia sa jedna porcia rovná 100 až 150 gramom. To je napríklad jedno jablko, jedna hruška, alebo jedna broskyňa či celý pomaranč, alebo dva či tri kúsky malého ovocia, ako sú slivky, alebo marhule.

Jedna porcia zeleniny zodpovedá zhruba 50 gramom v prípade, že ju jeme surovú, či už samostatne, alebo v šaláte. Ak dávame prednosť tepelne spracovanej zelenine, je potrebné počítať s približne 250 gramami v surovom stave.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia