Rada médií údajne zle interpretovala štúdiu o rizikách rakoviny

Za úplné „keci" označil britský expert na bioštatistiku a biodiverzitu Bob O'Hara sériu správ o údajných príčinách ochorení na rakovinu, ktoré sa začiatkom januára objavili na rôznych spravodajských weboch.

Rada médií údajne zle interpretovala štúdiu o rizikách rakoviny

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Counse

Ich autori údajne zle interpretovali závery zo správy amerických vedcov, ktorá bola uverejnená v odbornom časopise Science v tak zavádzajúcom zmysle, že väčšinu typov rakoviny vyvolávajú náhodné mutácie buniek, a nie genetické predpoklady či rizikové faktory.

„Novinári, prosím, zistite si aspoň základné informácie, predtým ako sa pustíte do písania o vede," vyzval O'Hara žurnalistov v britských novinách The Guardian.

Novinári zo zdravotníckych rubrík rôznych zahraničných médií, z ktorých čerpala aj Česká tlačová kancelária, ktorú science.sk odberá, prezentovali čitateľom nové poznatky výskumu amerických vedcov.

Ti podľa nich údajne dospeli k záveru, že vo väčšine (alebo v dvoch tretinách) prípadov ochorenia na rakovinu u dospelých ide „o biologickú  smolu", zapríčinenú náhodnou mutáciou DNA pri klasickom bunečnom delení.

Práca výskumného týmu z Univerzity Johnsa Hopkinsa, zverejnená pod názvom Variácie rizík rakoviny v tkanive môže byť vysvetlená počtom bunečných delení, ale nič podobného neukázala, zdôraznil O'Hara. Autori správy Bert Vogelstein a Cristian Tomasetti zdôrazňujú, že ich štúdia vysvetľuje variácie rizík zhubných nádorov, neobjasňuje ale absolútne riziko rakoviny.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia