Viac ako dve pivá denne urýchlia mŕtvicu, tvrdia brnianski odborníci

Nadmerné pitie alkoholu môže priblížiť mozgovú mŕtvicu až o päť rokov. Vyplynulo to z rozsiahleho výskumu, na ktorom spolupracovali odborníci z Medzinárodného centra klinického výskumu pri Fakultnej nemocnici u svätej Anny v Brne.

Viac ako dve pivá denne urýchlia mŕtvicu, tvrdia brnianski odborníci

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Quinn Dombrowski

Pri konzumácii viac ako dvoch alkoholických nápojov denne v strednom veku vzniká u týchto ľudí minimálne porovnateľné riziko cievnej mozgovej príhody ako u pacientov s vysokým tlakom, alebo cukrovkou, uviedla dnes pre ČTK štatistička a výskumníčka Pavla Kadlecová.

Kadlecová s brnianskym kolegom Robertom Mikulíkom uskutočnili spolu s ďalšími výskumníkmi z Floridy a Štokholmu analýzu takmer 12.000 dvojčiat, ktoré sa narodili ešte v rokoch 1886 až 1925. „Dvojčatá v päťdesiatich rokoch odpovedali na dotazník ohľadom množstva konzumovaného alkoholu. Potom sme až do roku 2010 sledovali, či sa u nich vyskytla mŕtvica alebo iné ochorenie," uviedla asistentka riaditeľa Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne Petra Veselá.

Analyzované dáta pochádzajú z najväčšieho registra dvojčiat na svete, ktorý spravuje Karolínsky inštitút v Štokholme.

Porovnanie jednovaječných dvojčiat ukázalo, že ak jedno z nich pije alkohol sporadicky a druhé častejšie, môže jeho nadmerná konzumácia skrátiť čas vzniku mozgovej príhody až o päť rokov. „Pravidelná nadmerná konzumácia alkoholu by mala byť považovaná za rizikový faktor pre cievnu mozgovú príhodu," upozornil Mikulík, ktorý sa tejto chorobe venuje dlhodobo.

Vyššie riziko mŕtvice spôsobuje akýkoľvek alkohol. „Nezáleží, či človek vypije dve pivá, dva panáky tvrdého alkoholu, alebo dva poháre vína. Všetko má približne rovnaký obsah alkoholu," informovala Kadlecová.

„Mŕtvica je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou smrti a najčastejšou príčinou invalidity u starších chorých ľudí," doplnila Veselá.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia