Fajčenie marihuany môže viesť k nepravdivým spomienkam

Frédérique Hazéová

Španielski vedci zistili, že užívanie jednej z najrozšírenejších mäkkých drog môže spôsobovať vznik falošných spomienok. Užívatelia marihuany sú totiž omnoho náchylnejší k tomu, aby si pamätali aj veci, ktoré sa v skutočnosti nestali.

Fajčenie marihuany môže viesť k nepravdivým spomienkam

Prvépríznaky závislosti sú u marihuany ťažšie rozpoznateľné, napriek tomu ide o návykovú látku. Zdroj foto: flickr.com/Brett Levin

Štúdiu, ktorá sledovala vplyv dlhodobého užívania marihuany na naše kognitívne schopnosti, zrealizoval tím výskumníkov zo španielskeho Biomedicínskeho výskumného inštitútu nemocnice v Sant Pau a z Universitat Autònoma de Barcelona.

Spomienky na neskutočné

Vo všeobecnosti sa takmer každému z nás môže stať, že si spomenieme na moment, ktorý sme nikdy nezažili. Najmä pokiaľ nám o ňom niekto sústavne rozprával, až náš mozog nakoniec uveril, že sme ho skutočne prežili.

Tento jav sa za bežných okolností väčšinou zhoršuje s postupujúcim vekom. Štúdia španielskych vedcov však ukázala, že riziko je zvýšené aj u tých, ktorí pravidelne fajčia marihuanu. Jej užívanie môže narušiť monitorovacie mechanizmy, ktoré nám bežne umožňujú rozlišovať medzi realitou a fikciou.

Výskumníci v rámci experimentu zhromaždili šestnástich chronických užívateľov marihuany, ktorí ju každodenne fajčili minimálne posledné dva roky, pričom však svoju závislosť nikdy neliečili.

Tí sa spolu s kontrolnou skupinou ľudí, ktorí drogu užili menej ako päťdesiat krát za život, zúčastnili pamäťového testu. V rámci neho museli identifikovať slová, ktoré im v predošlom kole vedci predložili.

Výsledky ukázali, že pravidelní fajčiari marihuany, si omnoho častejšie mysleli, že si pamätajú slová, ktoré predtým v skutočnosti nevideli.

Vedci za pomoci magnetickej rezonancie navyše zistili, že pravidelní užívatelia marihuany majú menej aktívny hipokampus. Ten zohráva významnú úlohu pri prechode informácií z krátkodobej do dlhodobej pamäte a je teda z veľkej časti zodpovedný za naše spomienky. Hipokampus súvisí aj s fenoménom déja vu a býva jednou z prvých častí mozgu, ktoré sú poškodené pri Alzheimerovej chorobe.

Agresívni pohoďáci

Vplyv pravidelného fajčenia marihuany na pamäť je pomerne známym faktom, i keď vedci stále skúmajú, čo všetko a do akej miery droga ovplyvňuje. „Užívatelia marihuany, a to väčšinou mladí ľudia, ktorí sem prichádzajú, si často nepamätajú veci, ktoré zažijú v dobe jej intenzívneho fajčenia,“ vysvetľuje riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Trnave Ľubomír Okruhlica.

„Huliči“ sa podľa neho len ťažko učia nové veci, pretože trpia poruchami vštiepivosti pamäte. Tie spolu so zhoršenou sústredenosťou prispievajú k tomu, že si na mnohé udalosti nespomínajú. Porucha je však prechodná, po niekoľkých týždňoch abstinencie sa ich pamäťové schopnosti môžu zlepšiť.

Napriek tomu, že patrí do skupiny takzvaných mäkkých drog, stále je to droga, ktorá vyvoláva závislosť. Prvým z abstinenčných príznakov je už samotná chuť na ďalšiu cigaretu. Podľa Okruhlicu užívateľov často mýli fakt, že to vôbec nemusí byť každý deň: „Je to iné ako v prípade alkoholu, cigariet či heroínu, kde má závislý človek už v priebehu 24 hodín znova neodolateľnú chuť látku užiť,“ vysvetľuje Okruhlica.

Marihuana sa totiž vstrebáva do tukových tkanív, vďaka čomu hladina príjemných účinkov mierne pretrváva aj po tom, čo prejde prvotný stav omámenia, ktorý sa slangovo nazýva „high“.

„Pri fajčení marihuany zároveň nedochádza k smrteľnému predávkovaniu a abstinenčné príznaky nie sú také ťažké a výrazné, ako napríklad u závislosti na alkohole,“ dopĺňa Okrúhlica.

Aj preto si mnohí ľudia myslia, že na marihuane nie sú závislí, keďže na ňu znova „dostanú chuť“ až za tri – štyri dni. V skutočnosti je to však už prvotný príznak závislosti.

Ďalšie príznaky už ale nemusia byť tak nenápadné. Pravidelní užívatelia marihuany podľa Okrúhlicu bežne pôsobia veľmi pohodovo, ak si však vybudujú závislosť a dlho sa k THC nedostanú, môže to u nich spôsobovať agresivitu. Tá je spolu s nespavosťou znakom závažnejšej závislosti.

Španielski vedci plánujú vo svojom výskume pokračovať. Okrem toho, že chcú zväčšiť výskumnú vzorku, sa plánujú zamerať aj na občasných užívateľov marihuany.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia