Nové lieky by mohli ľudí ochrániť pred HIV vírusom

Frédérique Hazéová

Vedci v rámci európskeho projektu CHAARM vyvinuli nový spôsob liečby, ktorý by mohol fungovať ako prevencia pred vírusom HIV. Laboratórne testy a zvieracie modely skončili úspešne a teraz vedci čakajú na klinické testy na ľuďoch.

Nové lieky by mohli ľudí ochrániť pred HIV vírusom

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/ NIAID

Vírus HIV spôsobuje jedno z najrozšírenejších a najnebezpečnejších ochorení na svete. V roku 2014 ním podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO trpelo zhruba 36,9 milióna ľudí. Do minulého roku pritom vzal takmer rovnaké množstvo životov – zhruba 34 miliónov.

Spomaliť a zastaviť

„Tento vírus nemôže byť vyliečený a naďalej si každý deň nárokuje tisícky životov,“ uviedol pre magazín Horizontu 2020 profesor Charles Lacey. „Musíme prísť na nové spôsoby, ako vírus spomaliť a potom aj zastaviť nové prípady,“ dodal Ch. Lacey.

Slová profesora Laceyho nie sú len prázdnymi frázami, keďže spolu so svojím tímom už päť rokov pracuje na projekte CHAARM, financovanom z európskych zdrojov, ktorý sa snaží znížiť výskyt infekcií. Na tento účel využívajú rôzne antiretrovirálne lieky, ktoré kombinujú do jednoducho použiteľných metód, ako sú napríklad gél, či vaginálny krúžok.

Donedávna sa tento druh liekov podával predovšetkým orálne, no aplikácia priamo vo vagíne, či análnom otvore môže byť za priaznivých podmienok účinnejšia. Podľa profesora Laceyho spočíva rozdiel aj v tom, že takýmto spôsobom môžu pacientom podávať vyššie dávky s menšími vedľajšími účinkami.

Vaginálne a rektálne mikrobicídy, čiže látky, ktoré môžu znižovať infekčnosť mikróbov, pritom podľa Laceyho obsahujú tie isté zložky, aké sa využívajú pri systematickej liečbe HIV. V tomto prípade však umožňujú zasiahnuť vírus v momente, kedy je citlivý.

Na túto možnosť pritom upozornilo už Centrum výskumného programu AIDS v Južnej Afrike (z anglického Centre for the Aids Programme of Research in South Africa), keď ukázalo, že už jediný antiretrovirálny liek podaný cez vagínu alebo análny otvor môže znížiť výskyt infekcií HIV takmer o 40 percent. Vedci dúfajú, že sa im vírus podarí zastaviť hneď na začiatku a novou metódou, ktorú na týchto základoch vyvíjajú, mu zabránia vo vývoji.

Dva sú lepšie ako jeden

Jedným z najúčinnejších ochranných prostriedkov pred AIDS stále zostávajú prezervatívy. Tie však nie sú dostupné pre všetkých a aj preto je nevyhnutné vymýšľať nové spôsoby prevencie. Dôvodom, prečo sa ženy v mnohých krajinách nemôžu chrániť prezervatívmi, pritom nie je ich nedostupnosť, ale aj kultúra.

„Vírus sa šíri v mnohých krajinách, kde rodová rovnosť nie je daná a kde je stigma spojená s HIV skutočne závažná,“ vysvetlil pre Horizon Magazine Gus Cairns z Európskej liečebnej skupiny pre AIDS v Bruseli. Podľa neho mnohé ženy po svete jednoducho nemôžu svojich partnerov vyzvať, aby túto mechanickú ochranu použili.

Bezpečné a účinné mikrobicídy by ženám umožnili prevziať svoje zdravie do vlastných rúk. Výhodou lieku oproti tým doterajším je pritom fakt, že nejde len o jeden mikrobicíd, ale kombinuje minimálne dva. Liek je ešte v štádiu vývoja, ktorý medzičasom priniesol mnoho zaujímavých odhalení. Vedci napríklad našli proteín, ktorý odstraňoval lieky, ktoré skúmali, z vaginálnych buniek.

Výskumníci tiež zistili, že prvé dve látky, ktoré si na spojenie do jedného lieku vybrali – Darunavir a Dapivirine – na seba reagujú nežiadanými spôsobmi. Vďaka expertom z pensylvánskej spoločnosti Particle Science sa im však kombinovanie týchto dvoch liekov podarilo zharmonizovať.

Pred skončením projektu CHAARM sa ešte podarilo zrealizovať skúšobný test, ktorý dokázal, že mikrobicídna kombinácia Daruvinaru a Dapivirinu je pre ľudí bezpečná. Laboratórne testy a zvieracie modely navyše naznačujú, že by táto kombinácia mohla byť účinnejšia, než podávanie len jedného mikrobicídu.

Pár faktov na záver

Neslávne známa skratka AIDS v preklade znamená Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti (z anglického originálu Acquired immune deficiency syndrome). Ochorenie je spôsobené vírusom HIV, samotná nákaza však ešte neznamená, že pacient trpí syndrómom AIDS. Touto skratkou totiž pomenúvame až štvrté štádium infekcie.

Vírus sa v tomto štádiu šíri po celom organizme a oslabuje imunitný systém voči infekciám a niektorým druhom rakoviny. Od samotného nakazenia až po prepuknutie AIDS pritom často prejde aj niekoľko rokov.

Znakom tohto štádia ochorenia je napríklad rapídny pokles CD4 lymfocytov. Zatiaľ čo normálny človek ich má v priemere 600 až 1200 na milimeter kubický krvi, pacient, u ktorého AIDS prepuklo, ich má menej ako 200.

Okrem toho sa choroba prejavuje aj jednou alebo viacerými pridruženými infekciami v organizme. Zdravý človek by ich dokázal prekonať s ľahkosťou, no pre človeka s oslabenou imunitou to tak jednoduché nie je. Ďalšími sprievodnými znakmi AIDS môžu byť strata hmotnosti, mozgové nádory, či iné zdravotné ťažkosti.

Vírus sa najčastejšie šíri v rozvojových krajinách. Subsaharská Afrika je napríklad „zodpovedná“ za takmer 70 percent nových infekcií na svete. O svojom zdravotnom stave pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO vie asi len 54 percent ľudí, ktorí sú HIV pozitívni.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia