Najväčší boháči planéty financujú poľnohospodársky výskum

Carlos Slim a Bill Gates financujú prostredníctvom svojich nadácií vznik a rozvoj nového poľnohospodárskeho výskumného centra v Mexiku. Centrum chce udržateľnou poľnohospodárskou produkciou prispieť v boji proti chudobe.

Najväčší boháči planéty financujú poľnohospodársky výskum

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Kees de Vos

Peniaze multimiliardárov smerovali do nových laboratórií neziskovej výskumnej organizácie s názvom Medzinárodné centrum zlepšovania kvality kukurice a pšenice (CIMMYT).

Cieľom organizácie je vyvíjať udržateľný spôsob produkcie kukurice a pšenice, čím chce bojovať proti celosvetovej chudobe.

„Tieto laboratória pomôžu prilákať najväčšie talenty na svete, aby sem prišli a pracovali tu,“ povedal Gates. Jeho nadácia darovala podľa Reuters 90 mil. dolárov na financovanie výskumných projektov v nových laboratóriach.

Slimova nadácia zase darovala 25 mil. dolárov na vybudovanie komplexu.

Program udržateľného poľnohospodárstva, známy v Mexiku pod názvom MasAgro, podporuje aj mexická vláda. Najbližšie desaťročie by do neho mala preinvestovať 138 mil. dolárov.

Riaditeľ CIMMYT Thomas Lumpkin vyhlásil, že svet potrebuje do roku 2050 zdvojnásobiť produkciu kukurice a zvýšiť produkciu pšenice o 60 %.

„Bez výskumných investícií do praktických riešení a politickej podpory, ostaneme bez nástrojov, ktorými môžeme čeliť novej svetovej potravinovej kríze a dokonca politickej kríze,“ cituje Lumpkina Fox.  

Carlos Slim je podľa časopisu Forbes najbohatší muž planéty s majetkom v hodnote 68 mld. dolárov. Podniká najmä v oblasti telekomunikácií, pričom vlastní America Movil, najväčšieho telekomunikačného operátora v Latinskej Amerike.

Bill Gates je zakladateľom spoločnosti Microsoft. Jeho majetok sa odhaduje na 61 mld. dolárov, čo z neho robí po Slimovi druhého najbohatšieho muža planéty.  Obaja sú zároveň známi filantropi.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia