Podľa smeru vrtenia chvostom dokážeme odhadnúť náladu psa

Prevažujúci smer vrtenia chvostu prezrádza, akú má pes náladu. Ak vrtí chvostom skôr doľava, trápia ho negatívne pocity, ak doprava, je naladený pozitívne.

Podľa smeru vrtenia chvostom dokážeme odhadnúť náladu psa

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, ETersigni

Na tento objav prišli odborníci, ktorí tento poznatok vysvetľujú v časopise Current Biology rozdielnymi úlohami dvoch hemisfér mozgu. Podľa smeru vrtenia chvostom, môžu ostatní psi odpozorovať, ako je daný jedinec naladený.

Krútenie chvostom prevažne doľava vyvoláva aktívna ľavá polovica mozgu a svedčí tak o pozitívnych emóciách - deje sa napríklad pri pohľade na majiteľa. Ak je aktívnejšia pravá polovica mozgu, nasleduje krútenie chvostom doľava. To môže nastať napríklad vtedy, keď je pes konfrontovaný s iným nepriateľsky naladeným jedincom.

Kvôli štúdii musel vedecký tím pod vedením Giorgia Vallortigaru z Tridentskej univerzity v Taliansku sledovať a natáčať 43 psov rôznych plemien. Pokusné zvieratá boli konfrontované so skutočnými psami, ako aj s ich digitálnymi siluetami.

Vedci zistili, že keď sa psi dívali na jedincov vrtiacich chvostom doľava, boli viditeľnejšie nepokojnejšie. Niektorým sa až dvojnásobne zrýchlil tep. Naopak, ak sledovali psov, ktorí točili chvostom doprava, zostávali pokojní.

„Smer vrtenia chvostom teda pre psov niečo znamená,“ vyvodzuje Vallortigara z pokusu. „Pes, ktorý svojím vrtením dáva najavo pozitívne emócie, tým vyvoláva pokojnú reakciu aj u svojho náprotivku,“ povedal taliansky vedec.

Na siluety bez pohybu chvostom psi reagovali podráždenejšie než na tie, ktoré chvostom vrteli doprava. To vedci vysvetľujú tým, že chvost, ktorý je v pokoji, nie je pozitívnym signálom, ale môže znamenať napätie a strach.

Asymetrické vrtenie chvostom je podľa vedcov nevedomou rečou tela, ale ostatní psi ju interpretujú správne. Táto znalosť môže byť užitočná aj pre majiteľov štvornohých zvierat, pretože môžu presnejšie odhadovať ich náladu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia