Psi rozoznajú tváre ľudí na fotografiách

Psi dokážu rozpoznať podľa fotografie tváre ľudí alebo iných psov. Tvrdia to vedci z Helsinskej univerzity vo Fínsku. Zistili, že pokusní psi si oveľa dlhšie prezerali fotografie im dôverne známych osôb, kým neznáme tváre a cudzie psy na snímkach ich pozornosť neupútali.

Psi rozoznajú tváre ľudí na fotografiách

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, ETersigni

Vedci pod vedením profesora Outiho Vainioa ukázali 31 psom fotografie pre nich známych ľudí a tiež zábery ďalších známych psov - teda napríklad fotografiu ich pána alebo iného psa z rodiny. Pre porovnanie im ukazovali aj fotografie cudzích psov a cudzích ľudí.

„Psi museli počas obrazovej prezentácie nehybne ležať," vysvetlil podľa agentúry DPA Vainio. Vedci potom sledovali pohyby očí zvierat. Psi sa vo všeobecnosti dlhšie pozerali na fotografie iných psov, než na fotografie ľudí.

Vedci však odpozorovali aj to, že na fotografie s dôverne známymi tvárami hľadeli psi dlhšiu dobu než na snímky tvárí cudzích osôb.

Z toho experti vyvodili, že psi rozoznávajú známe aj neznáme tváre. „Výsledky ukazujú, že psi by mohli mať, podobne ako ľudia, schopnosť rozoznávať tváre," uviedli vedci. Výsledky ich štúdie zverejnil odborný časopis Animal Cognition.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia