Pavúky z miest sú vraj väčšie a plodnejšie

Pavúky, ktoré žijú v mestách, sú väčšie a začínajú sa množiť skôr ako ich príbuzní z voľnej prírody. Vyplýva to podľa BBC zo štúdie zverejnenej v novom vydaní časopisu PLOS ONE.

Pavúky z miest sú vraj väčšie a plodnejšie

Ilustračná fotografia - druh Nephila plumipes, zdroj: flickr.com, Stu´s Images

Výskum bol síce realizovaný len na austrálskych pavúkoch, ale je vraj vysoko pravdepodobné, že podobná situácia existuje na celom svete.

Vedecký tím vedený Elizabeth Loweovou z austrálskej univerzity v Sydney chcel zistiť, ako sú živočíchy z voľnej prírody ovplyvnené expanziou miest. Väčšina doterajších výskumov sa zameriavala na vtáctvo. 

Austrálski bádatelia však do svojho výskumu zahrnuli 222 dospelých samíc pavúkov z druhu Nephila plumipes z mestských parkov v Sydney a z menších aj väčších oblastí s pôvodnou vegetáciou. Hodnotili pritom stupeň urbanizácie na danom mieste a u sledovaných pavúkov zaznamenali veľkosť tela, zásoby tuku a veľkosť vaječníkov.

Zistili, že pavúky majú menšiu veľkosť tela v oblastiach s väčším pokrytím vegetácie a väčší vzrast dosahujú v urbanizovaných oblastiach s väčšou zástavbou a hustotou obyvateľstva. Schopnosť reprodukcie, meraná podľa veľkosti vaječníkov, je vyššia ako u mestských pavúkov.

„Vyššie teploty sú u bezstavovcov spojené s rýchlejším rastom a väčšou veľkosťou. Jedným z ďalších faktorov môže tiež byť mestské osvetlenie. Priťahuje hmyz, čo znamená viac potravy pre pavúky,“ uviedla podľa BBC Loweová s tým, že sú ešte potrebné ďalšie výskumy, ktoré by objasnili, čo presne sa za týmito rozdielmi vo veľkosti tiel skrýva.

Vedci uviedli, že ich výsledky podporujú myšlienku, že niektoré druhy môžu z urbanizácie, ktorá mnohokrát dramaticky mení pôvodnú krajinu a miestnu klímu, profitovať.

„To, že pavúky z urbanizácie profitujú, je dobrá vec. ...keď lepšie porozumieme dopadom urbanizácie na živočíchy žijúce v mestách, môžeme vypracovať plán funkčného ekosystému v mestských oblastiach,“ uzavrela vedkyňa.

Pavúky Nephila plumipes sú v Austrálii bežné - ako v mestách, tak aj v nezastavanej krajine. Budujú si pavučiny, v ktorých žijú po celú dospelú časť svojho života.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia