rozhovor Jesetery prežili aj dinosaury

— Frédérique Hazéová

Evolúcia živých organizmov je zložitým a zaujímavým procesom, ktorý ešte stále skrýva množstvo záhad a nevysvetlených tajomstiev. Čo by ste však možno nečakali je, že veľkú úlohu v nej zohrávali ryby. Očami rýb sa na evolúciu díva aj ichtyológ Ladislav Pekárik, ktorého si budete môcť vypočuť aj na blížiacej sa Noci výskumníkov 2014.

Jesetery prežili aj dinosaury

Ladislav Pekárik pri práci v teréne, zdroj fotografie: archív Ladislava Pekárika

Aj tento rok vám slovenskí vedci a výskumníci dovolia nazrieť do zákulisia vedy a dokážu vám, že veda je dobrodružstvo. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už ôsmy rok organizujú Festival vedy - Európska noc výskumníkov 2014, ktorý sa uskutoční v piatok 26. septembra v piatich slovenských mestách. V súvislosti s tým sme pre vás pripravili sériu zaujímavých tipov na prezentácie a vedecké stánky, ktoré si na festivale budete môcť prezrieť.

Prečo sa na evolúciu zameriavate práve očami rýb a nie nejakých iných živočíchov?
Prvým dôvodom je, že sa venujem ichtyológii a k rybám mám teda najbližšie. Na druhej strane sú ryby najpočetnejšou skupinou stavovcov s počtom druhov blížiacim sa k 30 000. Odhaduje sa však, že by ich mohlo byť až 50 000. To je viac ako obojživelníkov, plazov, vtákov a cicavcov dokopy. Čiže máme pred sebou najväčšiu diverzitu v rámci stavovcov.

Z čoho sa ryby vlastne vyvinuli a čo sa vyvinulo z nich?
Pôvod rýb v širokom zmysle (a nesprávnom, keďže sa k nim radia aj paryby – žraloky, raje a tiež kruhoústovce – mihule a slizovky) je potrebné hľadať ďaleko v minulosti pri pôvode stavovcov. Dokonca aj pôvod moderných rýb siaha ďaleko do minulosti. Z rýb sa postupne vyvinuli obojživelníci a tí sú predkami plazov, z ktorých sa neskôr vyvinuli vtáky a cicavce.

Ako sa ryby prispôsobovali svojmu prostrediu?
Ryby sa prostrediu prispôsobujú neustále. Tie, ktoré sa prispôsobiť nedokážu, postupne miznú. Zaujímavé je prispôsobenie sa invazívnych druhov, čiže druhov pochádzajúcich z iných oblastí. Často sa dokážu veľmi rýchlo výrazne premnožiť. S tým súvisí aj ich schopnosť prioritne využiť získanú energiu na zvýšenie svojej plodnosti, a to na úkor rastu.

jeseter archiv Ladislav Pekarik
                                              zdroj fotografie: archív Ladislava Pekárika

Ktoré ryby sú z hľadiska evolúcie najzaujímavejšie?
Klasickými modelovými druhmi pre štúdium evolučných procesov sú pichľavka a gupka. Známymi „evolučnými laboratóriami“ sú veľké africké jazerá Malawi, Tanganika a Viktóriino jazero, kde, z pohľadu trvania evolúcie života, vzniklo obrovské množstvo druhov cichlíd priam za okamih. Z môjho pohľadu sú veľmi zaujímavé pĺže, ktoré si vytvorili jedinečné systémy reprodukcie a ktorých tajomstvá sa snažíme odkryť.

Existujú ryby s výnimočnými schopnosťami, ktoré ich od ostatných rýb odlišujú?
Je ťažké vyzdvihnúť konkrétny druh, keďže každý druh ryby je z niektorého pohľadu zaujímavý a vždy je možné nájsť niečo menej bežné. Ryby si vyvinuli obrovské množstvo adaptácií, či už z hľadiska spôsobu života, získavania potravy, či reprodukcie.

A ktorá ryba je vaša najobľúbenejšia?
Tých je veľa, ale medzi moje obľúbené ryby patria jesetery. Sú veľmi zaujímavé, dokázali prežiť aj dinosaury a v súčasnosti im hrozí vyhubenie.

Čo všetko budú môcť návštevníci vidieť vo vašom stánku?
V stánku bude možné vidieť objekty nášho štúdia, gupky, ktorých samčekovia balansujú na hrane života a srmti, keďže musia byť dostatočne farební, aby zaujali samičku, ale nie až tak, aby padli za obeť predátorom, spomínané jesetery, pĺže, ktoré si vyvinuli zaujímavý reprodukčný systém a lopatky, ktoré kladú ikry do plášťovej dutiny korýtok, pričom larvy korýtok zas na oplátku parazitujú na žiabrach rýb.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia