Na pestovanie zeleniny nepotrebujete nutne pôdu, stačia ryby

Frédérique Hazéová

Členovia ekologického startupu ECF Farmsystems, žartovne prezývaní aj „Farmboys“ (v preklade „Farmárski chlapci“), založili priamo v Berlíne najväčšiu mestskú farmu pre chov rýb a produkciu zeleniny v Európe. Farmy, ktoré fungujú v mestách sú stále pomerne nezvyčajné, no túto odlišuje ešte jedna dôležitá vec. Zeleninu je tu možné pestovať vďaka rybám a ryby chovať vďaka zelenine.

Na pestovanie zeleniny nepotrebujete nutne pôdu, stačia ryby

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Colby Stopa

Akvapónia má ako ekologický spôsob pestovania mnoho pozitív. Jej podstatou je spojenie dvoch metód,– hydropónie a akvakultúry. Pri hydropónii sú rastliny pestované bez pôdy či pôdneho substrátu. Namiesto toho sú umiestnené v špeciálnom vodnom roztoku, ktorý obsahuje všetky potrebné živiny. Pod pojmom akvakultúra sa zase skrýva klasický chov rýb, ktoré si potom môžeme kúpiť.

Každá z týchto metód má však aj svoje nevýhody. Pri hydropónii je istým negatívom zložitejšia príprava samotných roztokov a pri akvakultúre zase biologický odpad, ktorý ryby prirodzene produkujú. Presne tu vstupuje do hry akvapónia, ktorá obe nevýhody odstaňuje.

Keď ryby spolupracujú so zeleninou
Samotný systém je pomerne jednoduchý a je založený na uzavretom cykle, z ktorého nevzniká žiaden odpad. Ryby vylučujú do vody výkaly, ktoré mikroorganizmy rozložia na základné živiny. Voda so živinami sa pomocou čerpadla dostane ku koreňom rastlín, ktoré ju prefiltrujú a vezmú si z nej všetko, čo potrebujú. Vyčistená voda sa potom vracia k rybám.

Vďaka akvapónii nielenže nevzniká žiadny škodlivý odpad, ale šetrí sa pri nej aj voda. Farma, ktorú členovia ECF Farmsystems založili, tak minie až o 90% menej vody, ako sa spotrebuje pri klasickom pestovaní a chove. Ďalšou výhodou je nižšia produkcia oxidu uhličitého. Ryby ho síce počas svojho života vypúšťajú do prostredia, rastliny však veľkú časť z neho zachytia a premenia na kyslík. Perpetuum mobile zaváňajúce rybacinou.

V porovnaní s bežnými farmami zaberá akvaponická „záhradka“ o 70% menej priestoru. Na ploche 1800 metrov štvorcových tak dokážu pestovatelia z ECF Farmsystems naraz vyprodukovať 25 ton rýb a 30 ton zeleniny, ktoré potom predávajú.

ecf farmaNiektoré výrobky si záujemcovia môžu zakúpiť priamo na farme. Foto: © ECF Farmsystems Berlin

Z farmy priamo do debničky
Zeleninu si môžu záujemcovia zakúpiť prostredníctvom „debničkovania“, kde za fixnú sumu dostanú každý týždeň debničku plnú zeleniny, ktorá je pestovaná bez pesticídov, chemických prídavkov či  genetickej manipulácie. Ryby si ľudia môžu kúpiť priamo na farme s vedomím, že zvieratá nikdy neprišli do styku s antibiotikami.

ECF Farmsystems sa primárne zameriavajú na samotné budovanie akvaponických systémov, no ich cieľom je vytvoriť medzinárodnú sieť takýchto mestských fariem.

„Sme zanietení pre dobré jedlo. Keď sme si uvedomili, že vo výrobnom procese potravín sa premrhá veľké množstvo zdrojov, začali sme premýšľať nad tým, čo môžeme robiť lepšie. Chceli sme produkovať vysoko kvalitné potraviny čo najefektívnejším spôsobom čo sa týka zdrojov,“ vysvetlili členovia startupu svoje pohnútky v rámci debaty, ktorú zorganizovalo Znalostné a informačné spoločenstvo Európskeho inovačného a technologického inštitútu, ktoré sa venuje klimatickým zmenám (Klimatické ZIS).

Klimatické ZIS je partnerom, ktorý celú myšlienku podporil a pomohol členom tímu z ECF Farmsystems projekt rozbehnúť. Pokiaľ máte nápady, ktoré súvisia s ochranou ovzdušia, môžete sa o pomoc uchádzať  aj vy. Viac informácií o celom procese nájdete na ich oficiálnych stránkach.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia