Žilinská univerzita má nových, medonosných obyvateľov

Frédérique Hazéová

Včely sú neoddeliteľnou súčasťou nášho ekosystému. V posledných rokoch sa ale stávajú ohrozeným druhom, čo môže byť pre zemskú populáciu nebezpečné. Ich novým domovom sa preto často stáva prostredie, v ktorom by sme ich neočakávali – mestá.

Žilinská univerzita má nových, medonosných obyvateľov

Ilustračná fotografia, zdroj foto: flickr.com/Dean Morley

Mestské včely sú čoraz známejším pojmom aj na Slovensku, čo sa potvrdilo aj v Žiline. Minulý týždeň ich totiž slávnostne privítali v areáli Žilinskej univerzity, ktorý sa stal ich novým domovom. Prvé úle v ňom v rámci projektu Adoptuj si včelu osadili zástupcovia občianskeho združenia Preles.

Keď je mesto lepšie ako pole

Citát Alberta Einsteina o nevyhnutnom význame včiel pre ľudstvo poznáme asi všetci. Prečo sú však také dôležité? „Včela medonosná opeľuje približne 70% všetkých rastlín. Ak by vymizli včely, veľa rastlinných druhov by prestalo byť schopných reprodukcie a rozpadli by sa prirodzené potravinové reťazce v prírode. Človek by potom jednoducho nemal dostatočné množstvo potravy,“ vysvetľuje Michal Butek zo združenia Preles.

Včelám vďačíme až za tretinu potravín, ktoré konzumujeme. Iniciatíva zakladania mestských včelích rojov teda nie je žiadnym módnym výstrelkom. Úzko súvisí so záchranou týchto tvorov, keďže sa ich podmienky na život stále zhoršujú. Klimatické zmeny, monokultúry, parazity aj pesticídy, to všetko ich pomaly vyhubuje.

„V dnešnej dobe sa v poľnohospodárstve používa príliš veľa chemikálií, s ktorými sa včely nevedia vysporiadať,“ vysvetľuje Butek, ktorý sa o žilinské mestské včely stará. „Preto sa paradoxne mestské prostredie bez intenzívneho poľnohospodárstva stáva pre včely veľmi príjemným domovom,“ dodáva.

Množstvo rastlín, ktoré včely v meste nájdu im podľa Buteka stačí. Včela medonosná totiž pre život potrebuje hlavne peľ a nektár, ktorý získava z okruhu približne tri kilometre od úľa.

„Životný priestor včelám poskytujú predovšetkým mestské parky, mestská zeleň a záhradky rodinných domov. Včely zároveň musia byť umiestnené tak, aby svojou prítomnosťou nerušili obyvateľov mesta,“ dopĺňa Butek.

mestske vcely
Karol Maťha, ktorý sa včelárstvu venuje už takmer 60 rokov, návštevníkom žilinských úľov priblížil prácu včelára.

Včielky možno aj adoptovať

Projekt Adoptuj si včelu, ktorý koordinujú organizácie Živica a Greenpeace Slovensko, ponúka ľuďom možnosť symbolickej adopcie.
Od larvičky za jedno euro až po úľ za 250 eur, „adoptovať“ si môžete dokonca aj samotného včelára. Zo získaných financií organizácie následne osadzujú úle s mestskými včelami.

V priebehu roka majú aktivisti v pláne vysadiť desať nových úľov v piatich slovenských mestách. Okrem Žiliny ich už môžete nájsť v Považskej Bystrici a Kežmarku a o pár dní aj v Lučenci.

Projekt má podľa Buteka aj vzdelávací rozmer: „Našou snahou je osloviť hlavne mladých ľudí a priblížiť im včelárske remeslo. Súčasťou projektu bude kurz pre záujemcov o včelárenie, praktická časť sa uskutoční pri úľoch, teoretická v priestoroch našej organizácie.“

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia