Európska noc výskumníkov 2014

Európska noc výskumníkov 2014

Organizátori Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, o.z. , Slovenská akadémia vied , EurActiv.sk , Centrum vedecko-technických informácií SR

Miesto konania Bratislava – Stará tržnica, Dom umenia V- klub, Prírodovedecké múzeum SNM - Banská Bystrica – Europa Shopping Center - Žilina – Aupark Shopping Center - Košice – Atrium Optima, CVČ Domino - Tatranská Lomnica – Astronomický ústav SAV

Ústrednou témou festivalu bude motto - VEDA JE DOBRODRUŽSTVO, ktorého cieľom je presvedčiť širokú verejnosť, že veda nie je v žiadnom prípade nudná, ťažkopádna a príliš komplikovaná, ale práve naopak hoci vyžaduje veľa trpezlivosti a disciplíny, ponúka zároveň aj dobrodružstvá a nečakané zážitky.

Hlavnou hviezdou festivalu, ktorá myšlienku o dobrodružstve vedy a výskumu naplno podporí, bude nemecká spoločnosť Festo. Tá predstaví  pôsobivé lietajúce a vznášajúce sa bionické zariadenia. Festo pôsobí v oblasti automatizačnej techniky, práve vďaka ktorej dokážu bionické zvieratá skákať, lietať, rotovať či otáčať sa. Starú tržnicu v Bratislave si tak podmaní dokonalý pohyb vznášajúcej sa medúzy AirJelly, ale aj pôsobivý let vtáka – SmartBird, či bionická vážka BionicOpter.

No vidieť a zažiť budete môcť oveľa viac! Prehliadku noviniek z oblasti vedy a techniky, vedecké expozície, interaktívne inštalácie a výsledky práce slovenských inštitúcií, vedeckých ústavov, univerzít aj firiem, doplnia pútavé prednášky, besedy a diskusie s mladými vedcami, ale aj významnými odborníkmi a špecialistami na aktuálne témy, výstavy, ale aj filmy s vedeckou tematikou. Priama interakcia a osobný kontakt návštevníkov so špičkovými vedcami z najlepších vedeckých inštitúcií na Slovensku je obrovskou príležitosťou spoznať a na vlastnej koži zažiť výsledky vedeckej a výskumnej práce a pochopiť jej význam pre náš každodenný život.

Bohatý sprievodný program podujatia bude plný súťaží, hudobných vystúpení, tešiť sa môžete napríklad na koncert kapely Korben Dallas alebo Orchester Jeana Valjeana, pričom festival už tradične vyvrcholí tzv. Science party, počas ktorej sa vírom hudby a tanca nechá uniesť nejeden z prítomných vedcov. Lebo Researchers are amongst us / Vedci sú medzi nami.  Svojou výnimočnou pracovnou činnosťou si zaslúžia našu pozornosť a obdiv, no v bežnom živote sú to ľudia, s ktorými sa môžete napríklad aj výborne zabaviť.

Príďte objaviť dobrodružstvá vedy!    

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia