Svetový kongres medzinárodnej Spoločnosti pre rómske štúdiá
Človek a spoločnosť

Svetový kongres medzinárodnej Spoločnosti pre rómske štúdiá

Organizátori Ústav etnológie SAV , Zastúpenie Európskej komisie v Slovenskej republike

Miesto konania Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK, Mlynské Luhy 4, Bratislava

— Zobraziť na mape

Ústav etnológie SAV v spolupráci so Zastúpením Európskej únie na Slovensku organizuje v dňoch 11.-13. septembra svetový kongres medzinárodnej Spoločnosti pre rómske štúdiá (Gypsy Lore Society, GLS).

Spoločnosť Gypsy Lore Society vznikla vo Veľkej Británii v roku 1888. Združuje odborníkov na rómske štúdiá z celého sveta a jej hlavným cieľom je vytvorenie platformy na výmenu najnovších poznatkov a aktuálne diskusie odborníkov z rôznych disciplín, ktoré prispievajú k rozvoju rómskych štúdií.

Medzinárodný kongres sa každoročne organizuje v niektorej zo svetových metropol. Tento rok sa medzinárodné stretnutie romistov uskutoční v Bratislave, kde sa očakáva účasť približne 130 expertov z celého sveta. Tohtoročná konferencia prináša ako nóvum aj tematické panely, ktoré sa venujú aktuálnym spoločenským problémom alebo doteraz menej prebádaným témam (európske a národné politiky voči Rómom, politická participácia Rómov, vzdelávanie, migrácia rómskych skupín, inklúzia a integrácia, otázky pripisovanej etnicity a etiky zberu etnických dát, pôsobenie cirkví a náboženských hnutí medzi Rómami a iné).

Usporiadatelia konferencie sú presvedčení, že podujatia podobného typu prispievajú k prehlbovaniu poznania a porozumenia historických, kultúrnych aj sociálnych podobností a odlišností etnických skupín, ktoré už po stáročia žijú na území moderných národných štátov.

Slávnostné otvorenie konferencie sa uskutoční v štvrtok 11. septembra o 19.00 v Pálffyho paláci na Zámockej ulici 47 v Bratislave. Otvorenie bude spojené s vernisážou výstav „Rómovia na Slovensku po r. 1989" a „Úspešné rómske ženy". Sprevádzať ho bude hudobné vystúpenie umelkyne Barbory Botošovej a jej hostí. Samotný program konferencie sa však začne už v ten istý deň ráno. 

Pre podrobnejšie informácie o konferencii, ako aj jej kompletný program navštívte oficiálnu stránku podujatia. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia