Veda na webe: Nestihli ste zatmenie Slnka? Pozrite si videá

— Zuzana Vitková

Sledovať čiastočné zatmenie Slnka, spoza okuliarov bol skvelý zážitok, no špičková technika zachytí tento úkaz jasnejšie a na Fayerských ostrovoch nás tiež asi veľa nebolo. Vďaka internetu si však už dnes môžete pozrieť „dychberúce“ videá, na ktorých mesiac prekryje Slnko.

Veda na webe: Nestihli ste zatmenie Slnka? Pozrite si videá

takzvaný diamantový prsteň okolo Slnka počas totálneho zatmenia

Dnes doobeda bolo na našom území čiastočné zatmenie Slnka, počas ktorého Mesiac zakryl približne 60% jeho plochy. Úplné zatmenie mohli ľudia sledovať len na miestach pod mesačným tieňom. Ten prechádzal severným Atlantikom južne od Islandu, cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončil na Severnom póle. Čiastočné zatmenie mohla sledovať celá Európa, Severná Afrika, Blízky východ, Malá a Stredná Ázia, Rusko a Grónsko.

Slnečná koróna a diamantový prsteň

Záznam zatmenia Slnka z dielne televízie BBC začína v momente, keď Slnko pripomína Mesiac tesne pred novom.

Na videu uvidíte „diamantový prsteň“ (kruh okolo zakrytého slnka s posledným zábleskom slnečného svetla),či najvyššiu vrstvu slnečnej atmosféry, slnečnú korónu, ktorá je viditeľná len počas totálneho zatmenia.

Prírodný úkaz vynikol vďaka dobrej viditeľnosti a krásne farby zatmenia miestami zaskočili aj samotnú redaktorku, ktorá prenos komentovala.

Ako to vyzeralo na Fayerských ostrovoch?

Atmosféru na Fayerských ostrovoch zachytáva krátke video kanálu SkyNews. Mesto sa postupne ponorí do úplnej tmy a na konci môžete sledovať začiatok pomalého návratu Slnka.

Spontánnu radosť ľudí v momente keď sa Slnko opäť objavilo, zachytáva ďalšie video z rovnakej produkcie, ktoré nájdete tu.

Zatmenie stručne a efektne

Ak vás nezaujímajú vysvetľujúce komentáre a chcete vidieť len obrazový záznam stretnutia Slnka s Mesiacom, potom si pozriete toto minútové video z dielne Breaking news HD.

Dnešné zatmenie je na ňom zachytené časozberom a podfarbené dramatickou hudbou. Tá v nás rozprúdila predstavy toho, ako muselo zatmenie vyľakať ľudí v minulosti, keď si napríklad mysleli, že Slnko požiera neviditeľný drak.

Už veríte že žijeme v solárnom systéme?

Ako bonus pridávame video, na ktorom je zachytená atmosféra počas úplného zatmenia Slnka v roku 2009 v indickom meste Varanasi. Ťažko povedať čo je fascinujúcejšie. Či samotné zatmenie, celková atmosféra počas neho, alebo ľudia, ktorí ho sledujú na brehoch Gangy.

Video vzniklo v rámci seriálu kanálu BBC s názvom Divy solárneho systému. „Ak ste sa niekedy potrebovali presvedčiť o tom, že žijeme v solárnom systéme, pozrite sa na toto! Toto je solárny systém schádzajúci na Zem chytajúci vás pod krkom,“ hovorí počas totálneho zatmenia profesor Brian Cox, ktorý vo videu účinkuje.  

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia