Slovenskí študenti aplikáciou ochraňujú autá pred výtlkmi

— Lenka Uherová

Vodiči si najmä po zime už zvykli jazdiť po cestách opatrne, pretože tie niekedy pripomínajú skôr dráhu pre tanky, ako priestor vyhradený pre autá. Slovenskí študenti ale vymysleli aplikáciu, ktorá s týmto problémom dokáže zatočiť.

Slovenskí študenti aplikáciou ochraňujú autá pred výtlkmi

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/

Študenti z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity sa rozhodli pomôcť vodičom ochrániť ich autá a vyvinuli mobilnú aplikáciu Vyhni sa výtlkom. Aplikácia pri jazde automaticky zaznamenáva výtlky a informácie o nich odosiela na server.

Položíte telefón do auta a idete

Po spustení aplikácie sa telefón položí na palubnú dosku auta (nie na sedadlo, aby otrasy neboli tlmené) a stlačením príslušného tlačidla sa nakalibruje. „Kalibrácia je dôležitá, aby aplikácia vedela, ktorým smerom nemá zaznamenávať otrasy, alebo aby nevyhodnocovala napríklad brzdenie ako výtlk,“ vysvetľuje pedagóg Tomáš Kováčik, ktorý pri vývoji aplikácie viedol študentku Moniku Sanyovú.

Po kalibrácii aplikácia už podľa Kováčika aplikácia zaznamenáva iba výtlky, pričom algoritmami vyhodnocuje otrasy, ktoré sa z kolies cez karosériu prenesú až na mobilný telefón. „Pri narazení na výtlk otrasy prekročia stanovenú hranicu a spolu so zaznamenanou polohou (GPS) sa uložia do pamäte,“ opisuje Tomáš Kováčik.

Zaznamenané výtlky sa každú minútu odošlú na server. Užívateľom, ktorí daným úsekom prechádzajú, sa následne na mape zobrazia ako čierne body.

Ako funguje aplikácia si môžete pozrieť aj v tomto videu, zdroj: Youtube
   
Dostupná pre každého

Podľa  Tomáš Kováčika má aplikácia vzhľadom na stav ciest, či funkcionalitu detekcie a zobrazovania výtlkov na Slovensku veľký potenciál, ale vývojárom by určite pomohlo aj nahlasovanie opráv jám. „Výtlky sa momentálne zobrazujú bez časového obmedzenia, no po nahlásení ich opravy vieme výtlky z databázy vymazať. Budeme čakať na informácie zo samospráv“, dodáva Kováčik s humorom.

Jednoduchou úpravou je ale možné výtlky vymazať aj automaticky, po uplynutí určitého času, alebo aj na základe toho, že aplikácie už na danom mieste výtlk nehlásia.

Po medializácii si aplikáciu Vyhni sa výtlkom stiahli stovky používateľov. V súčasnosti sa využíva pre Android a môžete si ju stiahnuť cez Google Play a otestovať ju v praxi aj vy.

Momentálne je aplikácia dostupná ako výsledok bakalárskej práce, a teda v testovacom režime. „Vieme o možnostiach a smeroch, čo na nej rozvíjať. Radi by sme ju vylepšovali, ideálne však s partnerom, ktorý by mal o túto funkcionalitu záujem a vedel by na nej realizovať povedzme aj biznis model,“ dodáva Tomáš Kováčik.

Na zaznamenávanie jám sa využíva aplikácia Google mapy, pretože navigačné systémy sú uzatvorené a študenti s nimi nemôžu pracovať. V budúcnosti je ale cieľom výskumníkov spolupracovať práve s výrobcami  navigácií.

Aplikáciu si môžete stiahnuť na tomto odkaze.

Aplikácie sledujú aj iné schopnosti vodičov

Aplikácia Vyhni sa výtlkom nie je prvým takýmto počinom študentov Fakulty informatiky a informačných technológií STU. V praxi sa už napríklad využíva  Multimediálny systém pre taxi služby, vďaka ktorému môžu cestujúci taxíkom sledovať, či ich vodič nevezie zbytočne dlhou, a teda aj drahšou cestou.  Systém sa už plnohodnotne využíva v jednej pražskej taxislužbe a aktuálne študenti pracujú na prepojení zariadenia v taxíku s digitálnou televíziou.

Iná aplikácia dokáže monitorovať nákladnú dopravu, a je lacnejšia ako sledovacie systémy veľkých prepravcov. Študenti navrhli nový systém, ktorý sleduje polohu, vytvára knihu jázd, sleduje servisné hlásenia a informácie a umožňuje komunikáciu dispečingu a vodičov, ako aj zadávanie itineráru.

Systém dokonca zbiera a poskytuje vodičom mnoho, aj miestnych informácií a pomáha im tak lepšie sa orientovať na ceste, či nájsť vhodné miesto na prestávku. Súčasťou aplikácie sú aj monitorovacie senzory, ktoré dokážu sledovať, v ktorom bode prepravy bol poškodený prepravovaný tovar, či analyzovať jazdný štýl vodiča. To môže prepravcom pomáhať rozoznať zodpovedných vodičov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia