Je „prakticky isté“, že globálne otepľovanie spôsobuje človek

Vedci si sú na 99 % istí, že emisie, ktoré produkuje človek, sú hlavnou príčinou globálneho otepľovania, píše sa v správe Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu (IPCC), ktorá sa predčasne dostala na verejnosť.

Je „prakticky isté“, že globálne otepľovanie spôsobuje človek

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

IPCC publikuje správy, ktoré majú byť syntézou posledného výskumu klimatických zmien, každých sedem rokov.
Už v poradí piata správa mala byť pritom zverejnená až v septembri budúceho roka. K únikom týchto správ však došlo už aj v minulosti.

Tretiu správu zverejnil v roku 2000 predčasne New York Times, štvrtá správa sa objavila v roku 2006, o rok skôr ako mala oficiálne vyjsť, na webovej stránke americkej vlády.

„Je prakticky isté, že to (globálne otepľovanie, pozn.) spôsobujú ľudské aktivity, predovšetkým nárast koncentrácií CO2,“ píše sa v správe.

Termínom „prakticky isté“ označujú vedci pravdepodobnostnú hodnotu 99 %. Pre porovnanie, v predchádzajúcej správe IPCC označili vedci túto hypotézu za „veľmi vysoko spoľahlivú“, čo predstavuje pravdepodobnosť 90 %.

O únik sa tento krát postaral pomerne neznámy klimatický skeptik Alec Rawls, ktorý je jeden z 800 recenzentov správy.

Rawls tvrdí, že jediná veta zo správy o vplyve kozmických lúčov na zemskú klímu „kompletne podkopáva hlavnú premisu a záver celej správy.“

Riaditeľ výskumného centra pre klimatické zmeny a jeden z hlavných autorov správy Steve Sherwood považuje vytrhávanie jednej vety z celej správy za absurdné.

„Môžete si prečítať tie paragrafy a sumár a uvidíte, že sme vyvodili presný opak,“ vyhlásil Sherwood a dodal, že efekt kozmických lúčov je zanedbateľný.

Rast teploty vyšší ako dva stupne

IPCC okamžite zverejnilo stanovisko, v ktorom únik správy ľutuje a upozorňuje, že správa nie je konečná a jej zverejnenie môže vyvolávať zmätok. Do správy by sa totiž ešte mali zapracovať výhrady recenzentov.  

Návrh správy predpokladá rôzne scenáre pre rast teploty, ale takmer vo všetkých by mal v tomto storočí presiahnuť dva stupne Celzia.

V roku 2010 sa 200 štátov dohodlo, že urobia všetko preto, aby teplota nepresiahla dva stupne, čo vedci považujú za maximum, ak sa chceme vyhnúť extrémnym dopadom počasia.  

Medzinárodný panel pre klimatickú zmenu je poprednou organizáciou na hodnotenie klimatických zmien. V roku 1988 ho založili OSN a Svetová meteorologická organizácia.

Do jeho činností sa na dobrovoľnej báze zapája tisíce vedcov z celého sveta.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia