Slovensko chce vstúpiť do Európskej vesmírnej agentúry

Slovensko sa chce stať členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Podľa ministerstva školstva, ktoré o vstupe do tejto medzivládnej európskej organizácie rozhodlo, získa Bratislava prístup ku strategickým informáciám v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.

Slovensko chce vstúpiť do Európskej vesmírnej agentúry

Vstup do ESA môže pre Slovensko znamenať veľa pozitív. Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/European Space Agency

Slovensko je jednou z posledných krajín, ktoré ešte nie sú súčasťou ESA, doteraz sme vo viacerých projektoch vystupovali len ako nepriamy partner alebo ako zákazník. Plnohodnotným členom sa bude môcť stať najskôr po piatich rokoch, zatiaľ bude mať status spolupracujúceho štátu. Členský príspevok Slovenska je odhadovaný na 1,4 milióna eur ročne, napísal portál teraz.sk.

„Tieto peniaze sú ale dobrou investíciou, pretože 85 percent z tejto sumy sa garantovane vráti cez projekty našich vedcov späť do slovenskej ekonomiky a samozrejme, pokiaľ sa im bude dariť, môže sa vrátiť i oveľa viac," uviedol slovenský minister školstva Juraj Draxler.

Hlavným vstupom Slovenska do ESA sú podľa zakladajúceho člena Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Alexandra Kutka rozvoj a pozdvihnutie nášho hospodárstva, keďže sa naše firmy budú môcť zúčastňovať výskumných a vývojových projektov v sektore, ktorý sa neustále dramaticky rozvíja.

ESA sa z veľkej časti zameriava aj na čisto vedecké objavy, v ktorých pravidelne prináša prelomové výsledky svetového významu. Pokiaľ sa staneme členmi agentúry, dostaneme sa tiež k množstvu technológií, ktoré pre nás boli doteraz nedostupné.

Pre porovnanie, Česká republika je už súčasťou ESA, plnohodnotné členstvo získala Praha v roku 2008. V súčasnej dobe Česko prispieva v sumou približne 10 miliónov eur, ešte pred dvoma rokmi to bola dvojnásobná suma. Podľa Českej kozmickej kancelárie budú mať Česi kvôli nižším príspevkom menšiu možnosť spolupracovať na programoch najväčšej európskej výskumnej organizácie.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia