VIDEO: Mesiac na diaľku kosiť nebudeme, záhradu možno áno

Frédérique Hazéová

V roku 2016 sme podľa starých sci-fi filmov už mali lietať na korčuliach či konzumovať jedlo v tabletkách. To sa zatiaľ nedeje, no nie sme až tak veľmi pozadu. Autá, ktoré budú jazdiť samé, práčky, ktoré spustíme po ceste z práce, či stavanie základní na Mesiaci, aj to boli témy februárovej diskusie Science na N-tú.

VIDEO: Mesiac na diaľku kosiť nebudeme, záhradu možno áno

Vo februárovom Science na N-tú sa diskutovalo o technológiách budúcnosti. Foto: Michal Markulják

Hosťami technologickej debaty Science na N-tú boli Eva Májková, podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied pre výskum, Robert Redhammer, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Jaroslav Ľupták, investičný manažér Neulogy Ventures a spoluzakladateľ Startup Awards.SK.

Nekončiaca naháňačka

Jedným z najvýraznejších technologických pokrokov bol v minulosti nepochybne internet. Ten už dnes neprepája len naše počítače a mobily, ale aj domácu elektroniku, kuchynské spotrebiče, či športové pomôcky. Internet vecí sa pomaly stáva súčasťou našich životov.

Inteligentné domy, inteligentné telefóny či dokonca autá však so sebou prinášajú aj riziká, s ktorými sa v budúcnosti budeme musieť popasovať. Aj preto svet kladie čoraz väčší dôraz na kybernetickú bezpečnosť. „Bezpečnosť nielen v zmysle ochrany proti vírusom, ale aj proti úniku informácií,“ zdôraznil počas diskusie rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer.

Z kybernetickej bezpečnosti sa pritom podľa investičného manažéra Neulogy Ventures Jaroslava Ľuptáka stal nikdy nekončiaci biznis. Útočníci sa každým dňom zdokonaľujú a ochranné technológie ich musia bez prestania dobiehať.

„Prelom nastáva práve kvôli internetu vecí, pretože ak vám predtým hackli bankový účet, mohli ste prísť o peniaze. Keď vás teraz bude niekam viesť Google auto, niekto ho hackne a zabije vás, bude to oveľa väčší problém,“ uviedol príklad Jaroslav Ľupták.

Priamemu rozšíreniu jednej z najnovších technológií, autonómnych vozidiel bez šoférov, zatiaľ práve preto bránia aj legislatívne prekážky, ktoré úzko súvisia s bezpečnosťou.

Od záhrady po Mesiac

Technológie, ktoré sa dajú využiť v živote jednotlivcov, sú však podľa rektora Roberta Redhammera iba omrvinkou z budúceho bochníka technologického pokroku. „Ten kľúčový moment je asi v priemysle, kde budú výrobné linky, roboty a podobné stroje virtuálne poprepájané a priamo ovládateľné cez systémy,“ povedal Redhammer počas diskusie. 

Ešte vyššou métou môže byť metaforicky aj doslovne vzdialená realita, pod ktorou si môžeme predstaviť nielen kosenie záhrady bez prítomnosti človeka, na diaľku, ale aj stavanie základní na iných planétach.

Niektoré z uvedených technológií už k realizácii nepotrebujú veľa, no mnohé z nich si ešte na svoje uskutočnenie počkajú. To sa týka aj vzdialených prác vo vesmíre, ako potvrdila podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied Eva Májková.

„Stavanie na Mesiaci je niečo úplne iné, keďže by sme museli riadiť roboty v prostredí, ktoré vlastne nikto dobre nepozná,“ vysvetlila Májková. Iná gravitácia, teploty či chýbajúca atmosféra, to všetko sú faktory, ktoré môžu už existujúcej technológii brániť v správnom fungovaní.

Mnohé z týchto technológií si preto ešte stále vyžadujú podrobný výskum a napriek tomu, že sú už o niečo realizovateľnejšie než kedysi, väčšinu z nich v priebehu niekoľkých mesiacov v domácnosti mať nebudeme.

Ak by ste radi zistili aké ďalšie technológie nám v nasledujúcom období môžu zmeniť život, alebo čo všetko musia na svojej ceste medzi ľudí prekonať, pozrite si záznam z debaty Science na N-tú.


Zdroj: youtube.com/Nu Spirit Club

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia