Britská kontrašpionáž špehovala slávnych marxistických historikov

Britská kontrarozviedka MI5 špehovala počas studenej vojny dvoch slávnych britských historikov - Erica Hobsbawma a Christophera Hilla. Boli podozriví, že ako presvedčení marxisti škodia krajine. Podozrenie sa ale nepotvrdilo. Uviedli to britské médiá s odvolaním sa na novo odtajnené a zverejnené dokumenty tajných služieb.

Britská kontrašpionáž špehovala slávnych marxistických historikov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Lies Thru a Lens

Dvojica vedcov, ktorí patria k najvýznamnejším britským historikom, sa stala terčom dôkladného sledovania potom, čo sa vedenie tajných služieb začalo po druhej svetovej vojne obávať, že Moskva by prostredníctvom komunistických akademikov mohla ovládnuť hlavné univerzity v krajine.

Telefonické odpočúvanie, čítanie ich pošty a správy informátorov však namiesto záškodníctva odhalili len nevery, koníčky a ďalšie veci bežného života oboch mužov a ich rodín.

Eric Hobsbawm (1917-2012) napísal okrem iného obsiahle dejiny ekonomického rastu kapitalizmu, v ktorých tvrdí, že minulé udalosti tvorí skôr obyčajný ľud než osobnosti. Toto trojdielne dielo ho podľa webovej stránky denníka The Independent vynieslo medzi najvýznamnejších britských historikov20. storočia.

Christopher Hill (1912-2003) bol považovaný za svetovú kapacitu v oblasti Anglickej revolúcie a obdobia 17. storočia.

Obidvaja historici boli členmi komunistickej strany a kritizovali kapitalizmus.

The Independent k tomu poznamenal, že služby MI5 by vtedy urobili lepšie, kedy neplytvali energiou na týchto dvoch otvorených marxistov, a skôr by sa snažili odhaliť tajných nepriateľov režimu.

Denník pritom spomenul hlavne špionážnu sieť novinára a elitného pracovníka britskej tajnej služby Kima Philbyho, ktorý v rokoch 1933-1963 vyzradil sovietskej KGB veľa prvotriednych informácií a nakoniec utiekol do Sovietskeho zväzu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia