Ako sa slovenským univerzitám darí v svetových rebríčkoch?

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Univerzita Komenského si už po tretí raz polepšila v hodnotení celosvetového rebríčka univerzít URAP. Ako však dopadli ostatné univerzity, ktoré sa neprebojovali do prvej päťstovky? A je vlastne 474. miesto v celosvetovom meradle dosť alebo málo?

Ako sa slovenským univerzitám darí v svetových rebríčkoch?

Množstvo univerzít, ktoré sa dostalo do prvej dvojtisícky tých najlepších, sa v niektorých krajinách diametrálne odlišovalo.

Medzinárodný rankingový systém URAP každoročne zverejňuje rebríček 2000 najlepších univerzít sveta. Ranking URAP bol prvýkrát vytvorený v 2009 na Middle East Technical University v tureckej Ankare.

Rebríček najlepších svetových univerzít (University Ranking by Academic Performance - URAP) každoročne zverejňuje poradie vysokých škôl podľa ich kvality. Prvé miesto so železnou pravidelnosťou obsadzuje Harvardská univerzita nasledovaná školami ako Torontská univerzita, či Univerzita Johna Hopkinsa, ktoré si poradie striedajú. Tento rok sa do pätice najlepších škôl dostala po prvý krát aj škola mimo amerického kontinentu, Oxfordská univerzita.

Univerzita Komenského, ktorá sa v prvej päťstovke umiestnila po druhý krát je na 474. mieste. Prvýkrát v nej figurovala za roky 2013-2014 s ešte tesnejším výsledkom 495. miesta. Tento rok si tak polepšila o 21 miest, pričom sa jej hodnotenie každoročne zlepšuje.

Poradie škôl však siaha aj za päťsté miesto aj keď ide o hranicu, ktorá je najčastejšie medializovaná. V URAP-e figuruje dovedna 2000 škôl a dostali sa do neho aj štyri ďalšie slovenské univerzity.

K hranici prestížnejšej „päťstovky“ to však majú stále ďaleko. Druhá v poradí, Slovenská technická univerzita (STU) sa umiestnila až ako tisíca štvrtá, aj keď bodový rozdiel medzi ňou a Univerzitou Komenského je len niečo cez 32 bodov z celkových šesťsto.

Za STU nasleduje Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technická univerzita v Košiciach, ktoré majú v rebríčku stále miesta. Novinkou je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ktorá z hodnotenia minulý rok vypadla a tento rok sa umiestnila na 1956. mieste.

Aj keď sa niekomu môže zdať, že sa Slovenské univerzity umiestnili v rebríčku len „tesne“, z globálneho hľadiska výsledky nie sú neuspokojivé. Prvých 2000 miest totiž predstavuje 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete.

Opäť však záleží na tom, s kým sa porovnávame. V porovnaní najlepšie umiestnených univerzít v krajinách Európy je na tom Slovensko o niečo horšie. Z dvadsiatich ôsmich členských štátov je na dvadsiatom mieste. 

Ako sa boduje?

Rebríček URAP hodnotí dokopy šesť faktorov. Medzi nimi je napríklad počet vedeckých článkov v kombinácii s počtom citácií prác vedcov, vedecká produktivita a význam časopisov (impakt faktor), kde boli práce zverejnené, miera kvality citácií vo väzbe na impakt faktor časopisu či miera medzinárodnej spolupráce konkrétnej univerzity s inými zahraničnými univerzitami.

Plný bodový počet hodnotenia je 600, pričom toto skóre ako jediná už tretí rok dosahuje Harvardská univerzita.  Univerzita Komenského dosiahla najlepšie čiastkové skóre za počet vedeckých článkov. Najmenej bodov získala za udržateľnosť a kontinuitu vedeckej produktivity.  Ide o celkový počet dokumentov odbornej literatúry, ktoré univerzita vyprodukovala.

Na Slovensku sa hodnotia fakulty

Na Slovensku hodnotí úroveň vysokých škôl  Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) od roku 2005. Nezostavuje však poradie univerzít, ale ich jednotlivých fakúlt, ktoré sú rozdelené do šiestich kategórií podľa svojho zamerania.

ARRA školy hodnotí v piatich základných skupinách (vzdelávanie, atraktivita štúdia, veda a výskum, doktorandské štúdium  a grantová úspešnosť). Fakulty Univerzity Komenského sú najúspešnejšie v medicíne, spoločenských a prírodných vedách. Rovnaký počet najlepších fakúlt má podľa ARRA Trnavská univerzita, ktorá dominuje v právnických, pedagogických a teologických vedách.

Ak Vás zaujíma, ktorá univerzita má najlepšiu fakultu filozofie, či medicíny môžete si ich výsledky porovnať v infografike:

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia