Niektoré pavúky dokážu zabiť a zožrať aj väčšie ryby

Niektoré druhy pavúkov chytajú a požierajú ryby. Pavúky, ktoré sú tradičnými lovcami hmyzu, sú pritom za pomoci jedu schopné zabiť a skonzumovať ryby, ktoré sú aj niekoľkokrát väčšie než oni sami. Uvádza to švajčiarsko-americká štúdia, na ktorú upozornil časopis Plos One.

Niektoré pavúky dokážu zabiť a zožrať aj väčšie ryby

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, spilopterus

Vedci z univerzity v Bazileji spolu s kolegami zo Západoaustrálskej univerzity zhromaždili a zdokumentovali celý rad prípadov, kedy pavúky ulovili ryby. Zistili, že päť čeľadí pavúkov zabíja ryby v prírode, ďalšie tri čeľade sú toho schopné v laboratórnych podmienkach.

Niektoré pavúky dokážu plávať, alebo sa potopiť, prípadne sú schopné pohybovať sa po vodnej hladine. Väčšinou sú vybavené silným jedom, ktorý ochromí nervový systém rýb, a enzýmami, ktoré im umožnia stráviť rybaciu korisť aj oveľa väčšiu a ťažšiu, než sú sami predátori. 

Pavúky príležitostne zabíjajú ryby na všetkých kontinentoch planéty, okrem Antarktídy. Najviac prípadov bolo zaznamenaných v mokradiach americkej Floridy, kde pavúky žijúce čiastočne vo vode chytajú a jedia malé sladkovodné ryby. Ich dĺžka nepresahuje sedem centimetrov.

Pri čakaní na korisť sú pavúky pripravené k útoku, zadné nohy zaprú o kameň či rastlinu a predné položia na vodu. Ulovenú rybu potom zatiahnu na suché miesto, kde ju začnú pojedať, čo im zaberie niekoľko hodín.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia