Paralyzovaný Američan dokáže ovládať ruku pomocou myšlienky

Mladý Američan, ktorý ochrnul po nehode pri potápaní, sa údajne stal prvým pacientom na svete schopným ovládať pohyby vlastnej ruky prostredníctvom myšlienok. Umožnili mu to lekári, ktorí mu do mozgu voperovali mikročip. Informoval o tom britský server The Daily Telegraph.

Paralyzovaný Američan dokáže ovládať ruku pomocou myšlienky

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Jlhopgood

Dvadsaťtriročný Ian Burkhart, ktorý pred štyrmi rokmi ochrnul od hrudníka dole, predviedol počas prvých testov čipu, že je schopný znovu otvárať a zatvárať päsť a dokonca uchopiť zdanlivo nehybnou rukou lyžicu. Dal tak nádej miliónom obetí nehôd a postihnutým po infarkte, že by mohli ovládať časti svojho tela silou mysle.

Lekárom sa už v posledných rokoch podarilo umožniť pacientom ovládať silou mysle robotické paže, Burkhart je však prvý, kto týmto spôsobom ovláda vlastné telo.

Mikročip, ktorý lekári pacientovi v Ohiu implantovali do mozgu pri aprílovej operácii, číta jeho myšlienky a vysiela ich pomocou počítača do rukáva s elektródami na predlaktí, ktoré stimulujú svaly dotyčného. Týmto spôsobom sú nahradené signály, ktoré pacientovo ochromené telo nedokáže prenášať.

Prvé testy z minulého týždňa vraj predstihli očakávania lekárov, ktorí predpokladali, že bude pacient maximálne schopný pohnúť jedným prstom. Burkhart bol s výsledkami takisto spokojný. „Dnešok bol úžasný. Po fyzickej stránke to bol cudzí pocit. Ale emocionálne to bol rozhodne pocit nádeje a vzrušenia,“ povedal.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia