Lesnícka fakulta
Technická univerzita Zvolen Sektor vysokých škôl

Lesnícka fakulta

Lesnícka fakulta nadväzuje na bohaté tradície lesníckeho vysokoškolského štúdia v Banskej Štiavnici.

Oficiálne sa s lesníckym vysokoškolským štúdiom spája rok 1807, kedy bol na bývalej Baníckej akadémii v Banskej Štiavnici zriadený samostatný Lesnícky ústav. Vedecko-vzdelávacie zameranie fakulty sa odvíja od trendov vývoja svetovej lesníckej vedy a požiadaviek na profil absolventa lesníckej fakulty. Lesný inžinier je odborník, ktorého poslaním je príprava, organizovanie a riadenie lesnej výroby tak, aby sa zabezpečila ekologická stabilita lesných ekosystémov a plnenie základných funkcií lesa, najmä vodohospodárskych, pôdno ochranných, klimatických, zdravotných a rekreačných, ako aj produkcia akostného dreva.

V oblasti vedeckého výskumu fakulta rieši aktuálne úlohy lesníctva v oblasti základného i aplikovaného výskumu s dôrazom na meniace sa ekologické podmienky i vlastnícke vzťahy. Súčasťou výskumnej činnosti fakulty sú projekty ako napr. Future-oriented integrated management of European forest landscapes či Vývoj cementových kompozitov z plastovej drviny z elektrických a elektronických odpadov pre aplikácie v stavebníctve.

Štruktúru fakulty tvoria Katedra ekonomiky a riadenia lesného hospodárstva, Katedra fytológie, Katedra hospodárskej úpravy lesov a geodézie, Katedra lesnej ťažby, logistiky a meliorácií, Katedra ochrany lesa a poľovníctva, Katedra pestovania lesa, Katedra prírodného prostredia.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia