Fakulta medzinárodných vzťahov EUBA
Ekonomická univerzita v Bratislave Sektor vysokých škôl

Fakulta medzinárodných vzťahov EUBA

Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave vznikla v roku 2000 ako vtedy najmladšia fakulta Ekonomickej univerzity.

Pripravuje vysokoškolsky vzdelaných odborníkov pre oblasť medzinárodných ekonomických vzťahov. Hlavným poslaním FMV EU v Bratislave je poskytovať kvalitné vzdelávanie, ktoré zahŕňa odbornú prípravu a zvládnutie problematiky medzinárodných hospodárskych vzťahov, svetovej ekonomiky, medzinárodného práva, medzinárodných politických vzťahov, Európskej únie, problémov súčasnej diplomatickej praxe, diplomatického protokolu. Osobitná pozornosť je venovaná jazykovej príprave.

Štruktúru fakulty tvoria Katedra medzinárodných ekonomických vzťahov a hospodárskej diplomacie, Katedra medzinárodných politických vzťahov a Katedra medzinárodného práva.

Vo výskumných projektoch je venovaná pozornosť hlavne ekonomickým, politickým, bezpečnostným a kultúrnym aspektom medzinárodných vzťahov v európskom i svetovom kontexte. Okruhy výskumu sa vyprofilovali najmä na otázky teórie medzinárodných ekonomických vzťahov a svetovej ekonomiky, ako aj na otázky hospodárskej diplomacie. Dôležitým okruhom skúmaných problémov sú ekonomické, politické, bezpečnostné a kultúrne súvislosti migrácie. Ďalším okruhom sú problémy medzinárodných vzťahov spojených s pozíciou SR ako členského štátu EÚ a procesov v medzinárodných vzťahov na globálnej úrovni. Súčasťou tejto orientácie je aj analýza kultúrnych a civilizačných aspektov a interkultúrnych vzťahov v súčasnom svete. V oblasti medzinárodného práva je akcent na právo EÚ a jeho implementáciu do práva SR a vybrané otázky práva medzinárodných ekonomických vzťahov.

Súčasťou výskumnej činnosti sú aj projekty ako Integrácia Západného Balkánu a Turecka do Európskej únie.

Fakulta vydáva časopisy Almanach a Medzinárodné vzťahy.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia