Katedra metalurgie železa a zlievarenstva HF TUKE
Hutnícka fakulta TUKE Sektor vysokých škôl

Katedra metalurgie železa a zlievarenstva HF TUKE

Súčasťou katedry sú laboratóriá - Laboratórium pre chemické analýzy materiálov v čiernej metalurgii, Laboratórium oceliarskych a zlievarenských taviacich technológií, indukčné pece, Tamannova pec, elektrotroskové pretavovanie, žíhacie pece, Mikroskopické laboratórium, Laboratórium štruktúrnych analýz, Laboratórium na skúšanie formovacích materiálov, Laboratórium simulácie procesov prúdenia, Multimediálna učebňa, Laboratórium špeciálnej prípravy modelov a Koksárenské laboratórium.

Programy katedry sú zamerané na teoretické a technologické disciplíny základných procesov v hutníctve železa a ocele, na riadenie týchto procesov z pohľadu manažérstva kvality, ako aj na metódy kontroly kvality vyrobených kovov či archeometalurgiu. Dôraz je kladený na štúdium enviromentálnych aspektov používaných technológií a na automatizáciu a simuláciu procesov. Ďalej sa katedra zameriava na teoretické a technologické disciplíny odlievania ocele, liatiny a zliatin neželezných kovov, na návrh, konštrukciu a výrobu odliatkov z daných materiálov.

Výskum sa zabezpečuje aj prostredníctvom riešenia projektov ako Štúdium možnosti spracovania, recyklácie a využitia kovonosných prachov a trosiek z metalurgických a zlievarenských procesov, Štúdium vplyvu vratného materiálu a technologických parametrov na kvalitatívne ukazovatele odliatkov pre automobilový priemysel a Výskum interakcií v systéme kov - troska v oceliarskych procesoch.

 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia