Pavel Raschman
Veda a výskum

Pavel Raschman

prof., Ing., CSc.

Hutnícka fakulta TUKE
Technická univerzita v KE

prorektor TUKE pre vzdelávanie

Vzdelanie: Vysoká škola chemicko-technologická Praha, 1979

Pracoviská a významné funkcie: 1979 - 1992 Slovenské magnezitové závody Košice - Výskumno-vývojové pracovisko; od r. 1993 Hutnícka fakulta TU v Košiciach (prodekan pre rozvoj, 2003-2007); r. 1992 CSc. na Baníckom ústave SAV v Košiciach; r. 2000 docent na Katedre keramiky Hutníckej fakulty TU v Košiciach; od r. 2010 prorektor TU v Košiciach pre vzdelávanie.

Vedecko-výskumná činnosť: Chemické spracovanie a netradičné aplikácie magnezitu, kinetika chemického rozpúšťania oxidov, príprava a vlastnosti žiaruvzdorných materiálov. Doteraz účasť na riešení 7 VEGA projektov (3x zodpovedný riešiteľ, 4x riešiteľ). Doposiaľ školiteľ 6 doktorandov (2 absolventi).

Publikácie: autor alebo spoluautor 3 vysokoškolských skrípt a 6 učebných textov pre podiplomové štúdium inžinierov, 25 vedeckých článkov v domácich a zahraničných časopisoch a periodických zborníkoch, vyše 40 referátov v zborníkoch z vedeckých a odborných konferencií; na publikované práce eviduje 28 citácií (z toho 21 SCI).

Členstvá: Člen Komisie pre štátne skúšky v študijnom odbore Priemyselná keramika; spolugarant študijného programu II. stupňa Žiaruvzdorná keramika v ŠO 5.2.18. Chemické technológie; garant 6 predmetov v 5 študijných programoch (2Bc, 1Ing., 2PhD.); Člen Krajskej komisie pre chemickú olympiádu a odborný garant kategórie C (1995-2002); člen: Slovenská silikátová spoločnosť; Vedecká rada Hutníckej fakulty TU v Košiciach; Vedecká rada Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach; Vedecká rada TU v Košiciach. 

 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia