Zdravotné tričko či navigačné okuliare, to sú novinky z Japonska

Okuliare, ktoré vám poradia, ako sa dostať domov, reklamy, ktoré vedia, že sa na ne pozeráte a tričko, ktoré rozpozná, ako rýchlo vám tlčie srdce.

Zdravotné tričko či navigačné okuliare, to sú novinky z Japonska

Ilustračná fotografia - CEATEC 2010, Norio NAKAYAMA

To sú len niektoré z nových vynálezov, ktoré sa od utorka do soboty predstavujú na tohtoročnom japonskom veľtrhu informačných technológií a elektroniky CEATEC v Čibe neďaleko Tokia. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi najzaujímavejšie patrí malé premietacie zariadenie firmy Toshiba, ktoré sa dá pripevniť na okuliare a môže tak nositeľovi ponúknuť neustále viditeľnú obrazovku.

Na nej sa môžu objavovať napríklad informácie o trase či simultánny preklad. Poslúžiť by mohli aj ako pomocník výrobným pracovníkom, ktorí potrebujú mať obidve ruky voľné.

Mobilný operátor NTT Docomo vystavuje tričko, ktoré sleduje tep nositeľa. Údaje sa prenášajú do inteligentného telefónu vybaveného špeciálnou aplikáciou.

Firma Fujitsu predstavila novinku určenú pre chvíle relaxu. Jej zariadenie má slúžiť v baroch – a s jeho pomocou sa môže zdať, že barman dokáže čítať zákazníkom myšlienky.

Ide o malé senzory na bare, ktoré sledujú, kam sa zákazník pozerá – a automaticky na obrazovku premietnu informácie, napríklad o fľaši vína, na ktorú mu padli oči: Odkiaľ réva pochádza a aký je to ročník.

Pokiaľ to pijan v bare preženie, má preň znova pomoc firma NTT Docomo. Tá vytvorila malú gumovú kocku zapadajúcu presne do dlane, ako by sa jej nositeľ držal niekoho za ruku. Kocka vibruje a naviguje tak svojho nositeľa cestou k cieľu, ktorý do nej zadal.

Veľtrhu, ktorý je najväčší v Ázii, sa zúčastní takmer 550 spoločností. Okrem japonských vystavujú aj účastníci z ďalších 24 krajín.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia