Študenti a dobrovoľníci na Slovensku búrajú predsudky voči AIDS

— Frédérique Hazéová

Prvý decembrový deň je už od roku 1988 Svetovým dňom boja proti AIDS. Každý rok sa v rámci neho organizujú podujatia, ktoré majú podporiť boj proti tomuto ochoreniu, ale aj ľudí, ktorí s ním žijú, či pripomenúť si tých, ktorí mu podľahli. K osvete a búraniu predsudkov sa dnes pridali aj košickí študenti Lekárskej fakulty UPJŠ, či Mládež Slovenského Červeného kríža.

Študenti a dobrovoľníci na Slovensku búrajú predsudky voči AIDS

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/jacinta lluch valero

Svetový deň boja proti AIDS je historicky najstarším globálnym dňom , ktorý upozorňuje na medicínsky problém. Podujatie má tri hlavné ciele – zjednotiť ľudí po celom svete v boji proti vírusu HIV, podporiť ľudí nakazených vírusom a pripomenúť si tých, ktorí mu podľahli.

Sviečky na pamiatku a informácie na ochranu

Na Slovensku sa dnes koná viacero podujatí na podporu boja proti smrteľnému ochoreniu. Jedným z nich je aj Sviečkový pocho d, ktorý Mládež Slovenského Červeného kríža organizuje už po dvadsiatykrát. Do tohtoročnej kampane sa zapojilo osemnásť miest z celého Slovenska.

V mestách sa v rôznych časoch po zotmení stretnú ľudia na verejných priestranstvách, aby zapálili sviečku na znak solidarity a podpory boja proti HIV. Popri zapaľovaní sviečok sa po celom Slovensku rozdávajú červené stužky, prezervatívy a propagačné materiály a konajú sa diskusie, výstavy, či koncerty.

V Košiciach prevzali iniciatívu do rúk študenti Lekárskej fakulty UPJŠ, ktorí v infostánku na študentských internátoch informujú spolužiakov o rizikách HIV, ale tiež upozorňujú na zbytočnú stigmatizáciu ochorenia.

„Aj HIV pozitívny človek je naďalej človekom a potrebuje sa integrovať do normálneho života. Preto je namieste vyvracať predsudky, ktoré kolujú v našej spoločnosti,“ uviedla v tlačovej správe UPJŠ v Košiciach študentka 3. ročníka Lekárskej fakulty a členka Spolku medikov mesta Košice Lucia Čergeťová.

Milióny chorých po celom svete

Vírus, ktorý ochorenie spôsobuje, napáda imunitný systém a znižuje jeho obranyschopnosť voči ochoreniam. HIV útočí na konkrétnu skupinu bielych krviniek – T lymfocyty. Naviaže sa na ich povrch, usmrtí ich, a potom využije ich genetický materiál na to, aby sa ďalej rozmnožil. Vírusov pribúda, bielych krviniek ubúda a imunita nakazeného postupne zlyháva.

Pacient preto môže podľahnúť aj bežnej infekcii, ktorú by inak telo bez ťažkostí zvládlo, alebo nádorovému ochoreniu. AIDS sa medzi ľuďmi prenáša telesnými tekutinami. Nakaziť sa možno pohlavným stykom, krvou, alebo prenosom z matky na dieťa, ku ktorému môže dôjsť počas tehotenstva, pôrodu, aj dojčenia.

Dodnes s istotou nevieme, ako sa HIV dostalo medzi ľudí. Najpravdepodobnejšie sa ale na nich prenieslo z ľudoopov – či už pohryznutím, alebo sexuálnym stykom. Ochorenie, ktorým dnes trpí zhruba 34 miliónov ľudí po celom svete, ako prvý popísal mladý lekár Michael Gottlieb zo San Francisca v roku 1981. Chorobu spojenú s atypickým zápalom pľúc vtedy nazval syndrómom získanej imunitnej nedostatočnosti – AIDS.

Až neskôr sa zistilo, že ide o pomerne rozšírenie ochorenie. Samotný vírus HIV bol odhalený až o dva roky neskôr. Nezávisle od seba ho objavili vedecké tímy v Spojených štátoch a vo Francúzsku.

aids medici podujatie
Mladí medici v Košiciach šíria osvetu o AIDS a jeho rizikách. Foto: UPJŠ

Stigmatizácia a diskriminácia nikomu nepomôžu

V nasledujúcich desaťročiach sa z infekcie HIV stal celosvetový problém. Doteraz sa vírusom nakazilo zhruba 65 miliónov ľudí a viac ako 25 miliónov už ochoreniu podľahlo.

„Infekcia vírusom HIV sa v priebehu prvých týždňov u človeka prejavuje akútnym ochorením podobným infekčnej mononukleóze, ktoré väčšinou rýchlo odznie. Aj keď môže nasledovať viacročné bezpríznakové obdobie, imunitný systém človeka sa bez účinnej liečby postupne oslabuje a chorého začínajú trápiť chronické respiračné alebo plesňové ochorenia, či atypické nádory, v dôsledku ktorých napokon zomiera,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov SLS Pavol Jarčuška, ktorý prišiel študentskú akciu aj osobne podporiť.

Napriek tomu, že dnes ešte stále nemáme liek, ktorý by chorobu dokázal poraziť, vďaka vedeckému pokroku majú pacienti lepšiu šancu na život ako kedysi. „Vo vyspelých krajinách, ku ktorým patrí aj Slovensko, už majú pacienti k dispozícii vysokoúčinnú antiretrovírusovú terapiu, ktorá im dokáže značne predĺžiť a skvalitniť život napriek infikovaniu vírusom,“ uviedol P. Jarčuška.

To sa však netýka rozvojových krajín, kde je nekontrolované šírenie ochorenia závažným problémom. Ani vo vyvinutých krajinách však situácia nie je úplne pod kontrolou. Len vo Veľkej Británii je každý rok diagnostikovaných zhruba 6000 ľudí s HIV.

Nedostatočná informovanosť, schopnosť prevencie, ale aj stigmatizácia a diskriminácia nakazených sú preto dôležitou témou dnešného dňa, a to aj v slovenských mestách. „Podujatie ukončíme o 18. hodine sviečkovým pochodom, no tentoraz trošku netradične – vypustením balónov šťastia na pamiatku ľuďom, ktorí ochoreniu podľahli a tiež na znak solidarity s ľuďmi, ktorí s ním stále bojujú,“ dodáva Lucia Čergeťová z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia