Čokoláda nemusí byť iba nezdravým pokušením

— Lenka Uherová

Konzumáciu čokolády mnohí z nás stále považujú za prehrešok voči svojmu telu. Aj keď sa už dlho šíria informácie o jej kladných účinkoch, stále ju máme zafixovanú ako niečo škodlivé. Jej pozitívne vlastnosti sa však nedávno podarilo dokázať aj slovenskému študentovi z Univerzity Komenského, ktorý svoj výskum úspešne aplikoval na potkanoch.

Čokoláda nemusí byť iba nezdravým pokušením

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ AlexanderStein

Výskumná úloha, za ktorú získal Štefan Lukáč druhé miesto na medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Budapešti – v kategórii BASIC SCIENCE (Semmelweis International Students’ Conference 2016), vznikla v rámci spoločného projektu Lekárskej fakulty UK a Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV s názvom „Epikatechín v prevencii včasného rozvoja primárnej hypertenzie: mechanizmy pôsobenia v kardiovaskulárnom a centrálnom nervovom systéme“, pod vedením RNDr. Ivety Bernátovej, DrSc.

Čokoláda, červené víno, či zelený čaj – všetky tieto potraviny obsahujú epikatechín, prírodný antioxidant, ktorý zabraňuje hypertenzii (vysokému krvnému tlaku). Štefan Lukáč, študent Univerzity Komenského v Bratislave, podával túto látku potkanom a následne testoval jej vplyv na ich organizmus. Výsledky testov potvrdili, že látka spomalila nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie.

Celosvetový problém

Podľa Svetovej zdravotníckej organizáie trpí viac ako tretina dospelej populácie vysokým krvným tlakom. Toto najčastejšie srdcovo-cievneho ochorenie je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod. Vzhľadom na závažnosť ochorenia preto vedci hľadajú spôsob, ako riziko eliminovať.

Jedným z týchto vedcov je aj medik z Univerzity Komenského Štefan Lukáč, ktorý podával potkanom epikatechín rozpustený vo vode. „U človeka nie je presne možné určiť, kedy vzniká hypertenzia. U potkanov, ktoré boli súčasťou experimentu je to ale vek piatich týždňov, kedy sme im látku začali podávať,“ vysvetľuje medik, prečo testy prebiehali práve na hlodavcoch.

Následne porovnávali hodnoty krvného tlaku u skupiny, ktorá epikatechín dostávala, s kontrolnou skupinou, ktorá k nemu nemala prístup. Po skončení experimentu analyzovali v ich tkanivách a krvi ďalšie látky, ktoré sa v organizme pri vysokom krvnom tlaku poškodia. Zároveň sledovali aj to, či a ako dochádza k produkcii oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a v aorte, ako aj ďalšie parametre.

Podávanie epikatechínu viedlo k tomu, že potkany, ktoré ho dostávali, mali nižší krvný tlak. Tento účinok súvisel so zvýšením antioxidačnej schopnosti krvnej plazmy a so zlepšením produkcie spomínaného oxidu dusnatého, ktorý je veľmi dôležitý pri regulácii krvného tlaku a cievnych funkcií.

Oxid dusnatý je kľúčový pre rozširovanie ciev a znižovanie tlaku a zlepšuje prietok krvi. Podľa Štefana Lukáča vedci predpokladajú, že je kľúčovou molekulou, ktorá zabezpečuje priaznivý účinok epikatechínu.

Nielen chutné, ale aj zdravé

Najhojnejším zdrojom epikatechínu sú kakaové bôby. Preto ho môžeme nájsť vo výrobkoch z kakaa, no nachádza sa aj v zelenom a čiernom čaji, v červenom víne, či v ovocí. „Jeho prirodzenou vlastnosťou sú antioxidačné účinky, v experimentálnych modeloch na zvieratách sa preukázali aj mnohé iné pozitívne účinky na krvný tlak,“ hovorí o výhodách študent medicíny.

Aj keď podávanie epikatechínu v konečnom dôsledku nezastavilo rozvoj hypertenzie, dokázalo krvný tlak znížiť. Nemôžu za to však antioxidačné účinky, ale jeho vplyv na cievnu stenu. Epikatechín pravdepodobne podporuje tvorbu látky, ktorá zlepšuje rozširovanie ciev. „Môžeme špekulovať, či by látka mohla byť vhodným doplnkom pri liečbe hypertenzie, alebo jej prevencii. Na to sú však potrebné ďalšie výskumy,“ uvažuje Lukáč.

Výsledky testov tak nastolili ďalšie otázky, s ktorými sa vedci budú musieť potýkať. V budúcnosti budú skúmať napríklad aj to, aké ďalšie špecifické  účinky má epikatechín v organizme na tkanivo, či ho je možné využiť ako liek aj pri iných ochoreniach, ale aj to, či zlepšuje mozgové funkcie.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia