Proti nikotínu chcú vedci bojovať preprogramovaním mysle

— Lenka Uherová

Tabak je najčastejšou príčinou smrti, ktorej sa dá vyhnúť. Lenže ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa a zmeniť ho nie je vôbec jednoduché. Vedci preto už dlho hľadajú spôsob, ako odnaučiť ľudí fajčiť. Teraz chcú skúmať mozgové dáta fajčiarov a preprogramovať ich myseľ tak, aby už po tabaku viac netúžila.

Proti nikotínu chcú vedci bojovať preprogramovaním mysle

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com / realworkhard

Vedci sa chcú zbaviť fajčenia prostredníctvom tréningovej techniky s názvom Neurofeedback, ktorá sa bežne používa na liečbu duševných chorôb, či pamäte.

Počas terapie sa na hlavu pacienta umiestnia elektródy, ktoré na obrazovke zaznamenávajú priamy prenos mozgovej aktivity. Mozgové vlny sa zobrazujú priamo pred pacientom, ktorý ich následne môže ovplyvňovať.

Nebezpečný zlozvyk

Podľa odhadov EÚ zomrie v jej členských krajinách na následky fajčenia približne 700 000 občanov ročne. Okolo 13 miliónov ľudí zas v EÚ trpí jednou, alebo viacerými chorobami, ktoré sa najčastejšie spájajú s fajčením. Či už sú to bronchitída a respiračné infekcie, mozgová mŕtvica, infarkt, astma, či rôzne typy rakoviny.

Ako ukázal prieskum Eurobarometra, najčastejšie sa fajčí v južných krajinách Európy. Na Slovensku pravidelne fajčí okolo 21 percent ľudí, čo je v porovnaní s inými krajinami siedma najnižšia spotreba tabaku v EÚ. Počet aktívnych fajčiarov u nás klesá, oproti roku 2009 sa ich počet znížil až o päť percent.

U mládeže je ale tento trend opačný. Oproti roku 2014 bol zaznamenaný nárast fajčiarov medzi žiakmi druhého stupňa základných škôl. Pri stredoškolákoch sa síce čísla nemenia, ale skúsenosti s tabakovými výrobkami má podľa zistení približne 45 až 50 percent študentov.

Podľa Antona Kunsta, ktorý koordinuje projekt SILNE-R, sa fajčiari najčastejšie vyskytujú v prostredí s nižším sociálnym a ekonomickým zázemím. Schopnosť prestať pritom môže byť ovplyvňovaná finančnými a pracovnými podmienkami, ktoré sú často sprevádzané emocionálnym stresom.

Hľadajú príčiny

Negatívne štatistiky aktivizujú viacerých vedcov, ktorí nepretržite hľadajú spôsoby, ako ľudí odnaučiť fajčiť. Jednou z takýchto možností sa teraz zdá byť vyššie uvedená metóda Neurofeedback, ktorú využíva aj EÚ projekt SmokeFreeBrain. Projekt vedie Panagiotis D. Bamidis z Aristotelovej univerzity v gréckom Solúne.

Výskum prebieha priamo s dobrovoľníkmi, ktorí sa chcú fajčenia vzdať. Tých vedci pripoja na elektródy a zadajú im úlohy, ktoré musia splniť. Vedci v priamom prenose sledujú ich nervové reakcie a zisťujú, ktoré súvisia s fajčením.

Ak subjekt počas plnenia úloh náhodou narazí na niečo, čo u neho vyvolá nutkanie fajčiť, vedci môžu vďaka tomu určiť príčinu tejto potreby a zistiť, ktoré myšlienky by mu mohli pomôcť prekonať chuť na cigaretu.

Aby pacient pocítil zmenu, potrebuje podľa Panagiotisa D. Bamidisa asi dvadsať hodín liečby. Liečba je prirodzená a fajčiarov by mohlo presvedčiť aj to, že pri nej nemusia užívať žiadne lieky.

„Je to neinvazívna, bezbolestná metóda bez vedľajších účinkov, takže je tu veľká nádej, že takto zmeníme fajčiarske správanie," povedal Panagiotis D. Bamidis pre magazín Horizon 2020.

Nájdu a apelujú

Skúmanie nervových reakcií však nie je jedinou náplňou projektu. Vedci chcú využiť aj techniku s názvom SoLoMo (social-local-mobile), ktorá dokáže lokalizovať konkrétne skupiny obyvateľov a odosielať im do mobilov pripomienky, aby dbali na zdravý životný štýl.

SmokeFreeBrain bude tiež analyzovať účinnosť elektronických cigariet, klasických nikotínových náplastí, či kampaní proti fajčeniu. Na konci projektu v roku 2018 by potom vedci chceli mať jasnú predstavu o tom, ktoré odvykacie metódy sú účinné, ekonomické a použiteľné vo veľkom rozsahu.

„Náš výskum potom môže prispieť k vytvoreniu tabakovej politiky na národnej a medzinárodnej úrovni," vysvetlil pre magazín Horizon 2020 Panagiotis D. Bamidis.

Anton Kunst dodáva, že treba objavovať nové metódy. Pretože aj keď sa rozšíril zákaz fajčenia na verejných priestranstvách, všeobecné spoločenské normy sa zmenili a počet fajčiarov sa znižuje, tento proces je pomerne pomalý.

Pomáha žuvanie aj akupunktúra

Medzi dostupné a populárne metódy, ako prestať fajčiť najčastejšie patrí používanie nikotínových žuvačiek a náplastí. Tie do tela uvoľňujú nikotín a tým eliminujú abstinenčné príznaky spôsobené vysadením cigariet. Na jednej strane môžu síce cigarety zastupovať, no nevýhodou je, že človek iba prejde na iný zdroj nikotínu a závislosti sa nezbaví.

Ďalšou, aj keď spornou metódou ako prestať fajčiť, sú akupunktúra a hypnóza. Tie môžu fajčiarovi čiastočne pomôcť, no ich účinnosť je často spájaná s placebo efektom.

Najčastejšie sa ľudia snažia s fajčením prestať prechodom na „ľahšie” cigarety, alebo jeho postupným obmedzovaním. Ide ale o veľmi zdĺhavý proces, počas ktorého môže abstinent opäť podľahnúť pokušeniu.

Najčastejším dôvodom, prečo človek prestane fajčiť, sú často v konečnom dôsledku financie a zdravie. Aj v tomto prípade ale platí, že všetko chce svoj čas. Úrad verejného zdravotníctva totiž uvádza, že kým sa riziko rakoviny po zanechaní fajčenia vyrovná tomu nefajčiarskemu, môže prejsť aj desať rokov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia