Psoriatikov nebolí iba koža, ale aj duša

— Lenka Uherová

Minuloročný celosvetový prieskum Clear about psoriasis ukázal, že až 84 pacientov so strednou až závažnou formou psoriázy zažíva diskrimináciu a ponižovanie. Aj kvôli takýmto štatistikám je 29. október Svetovým dňom psoriázy. Heslom toho tohtoročného je „Búrajme bariéry voči ľuďom so psoriázou”.

Psoriatikov nebolí iba koža, ale aj duša

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ giuliamar

Prieskum Clear about psoriasis okrem diskriminácie psoriatikov ukázal, že napriek tomu, že sa ochorenie neprenáša z človeka na človeka, 45 percent pacientov sa už stretlo s otázkou, či sú nákazliví. Až 43 percent pacientov si myslí, že ochorenie ovplyvňuje ich vzťahy a polovica odmieta viesť sexuálny život. Časť opýtaných kvôli ochoreniu aj ukončila vzťah s partnerom.

Psoriáza teda nepostihuje „iba” kožu, ale prejavuje sa aj obrovskou záťažou na psychiku. Viac ako tretina pacientov so stredne závažnou až závažnou psoriázou má aj psychické problémy.

Ochorenie s otáznikom

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože spôsobené poruchou autoimunitného systému. Aj keď stále nepoznáme presnú príčinu vzniku ochorenia, svoju úlohu nepochybne zohráva aj predispozícia v našej DNA.

„Jedinec s genetickou predispozíciou však potrebuje určitý spúšťací faktor. Tým môže byť stres, infekcia, najčastejšie angína, vyčerpanosť a podobne,” hovorí dermatovenerológ Slavomír Urbanček. Po tom, čo tieto faktory ochorenie naštartujú, trvá roky.

Choroba sa najčastejšie prejavuje splývavými červenými fľakmi, ktoré sú pokryté šupinami, pričom postihuje akúkoľvek časť tela.

Ochorenie má viacero klinických foriem. Tie vzácnejšie postihujú aj dlane a chodidlá a niektoré sa prejavujú aj pľuzgiermi.

Psoriázu často sprevádzajú aj iné ochorenia. Podľa Slavomíra Urbančeka má asi štvrtina pacientov pridružený zápal kĺbov, takzvanú psoriatickú artritídu. „Psoriatici navyše často psychicky trpia, dôsledkom čoho sú psychiatrické choroby, najčastejšie depresie a alkoholizmus,” hovorí. Dodáva, že časť psoriatikov je obéznych, z čoho zas vyplývajú kardiovaskulárne komplikácie.

psoriaticka artritida Slavomir Urbancek

Psoriatická artritída, archív Slavomír Urbanček

Postihuje skôr sever

Dermatovenerologička Mária Šimaljaková pre Solen uviedla, že psoriáza sa častejšie vyskytuje v severských štátoch Európy ako na juhu. Kaukazská rasa je postihnutá častejšie ako ázijská a u eskimákov a juhoamerických indiánov sa prakticky vôbec nevyskytuje.

Na Slovensku neexistuje register pacientov so psoriázou, ale podľa predpokladov Národného centra zdravotníckych informácií postihuje zhruba dve percentá obyvateľstva. To znamená, že na Slovensku ňou trpí okolo 110 000 až 200 000 ľudí, z čoho tvoria asi desať percent deti do 15 rokov. Do šiesteho roku života sa vyskytuje len výnimočne.

Dermatológovia ošetrujú približne 63 000 pacientov a každoročne ich na Slovensku pribudne okolo 11 000 až 15 000.

Nepozvaný hosť, ktorý sa vracia

Prevencia vzniku psoriázy neexistuje, avšak dodržiavaním určitých opatrení v oblasti životosprávy je možné priaznivo ovplyvniť priebeh ochorenia.

Nedá sa síce vyliečiť, ale dá sa veľmi dobre liečiť. Pri správnom postupe môže byť pacient skoro alebo úplne bez príznakov a môže viesť plnohodnotný život.

Ľahké formy psoriázy sa liečia lokálnymi prípravkami, ktoré sa aplikujú priamo na postihnuté miesta. Rozsiahlejšia psoriáza sa lieči systémovo. Najstaršou systémovou terapiou je pritom fotochemoterapia, ktorá sa odvíjala od fototerapie, pričom obe formy využívajú UV žiarenie.

Ak zlyhá systémová liečba, často pomôže biologická. Biologiká zasahujú do špecifických imunologických pochodov psoriázy. Výsledkom liečby je tlmenie neprimeraných zápalových procesov v koži, kĺboch  a v iných orgánoch.

„Na Slovensku je možná aj kúpeľná liečba v Smrdákoch, v Červenom Kláštore a v Trenčianskych Tepliciach,” hovorí Slavomír Urbanček. Treba ale podotknúť, že všetky druhy liečby majú iba tlmiaci charakter a po ich vynechaní sa ochorenie často vracia.

Svetový deň psoriázy iniciovala Medzinárodná federácia psoriatických združení (IFPA) v roku 2004. Jeho cieľom je upozorniť na ochorenie, pacientov, ich situáciu a pomoc, ktorú potrebujú. Mnoho pacientov totiž trpí aj preto, že o ochorení nemajú dostatok znalostí a nemajú prístup k potrebnej liečbe.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia